İçeriğine güvendiğiniz bir web sayfası, umduğunuz gibi bir sıralama almıyor olabilir. Birebir aynı veya çok benzer anahtar kelimeleri farklı sayfalarda hedeflemek, bu anahtar kelimeleri içeren tüm sayfaların otoritesine zarar verebilir ve keyword cannibalization sorunu meydana gelebilir.
Etkili bir SEO işlemi için strateji uygularken, karşılaşmak istemeyeceğiniz bir sorun olan “keyword cannibalization”ı önlemek ve mevcut sorunları nasıl düzelteceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
İlk olarak keyword cannibalization nedir, bundan bahsedelim.
Türkçe karşılığı “anahtar kelime yamyamlığı” olan bu terim bir SEO sorunudur. Arama motorlarında kullanıcıların hedeflediği kelime veya kelime grupları için birden çok sayfanın listelenmesi, bu sayfalar arasında bir otorite belirsizliğine yol açar.
Buradaki belirsizliğin nedeni arama sonuç sayfalarında (SERP) sayfalarınızdan hangisinin diğerine/diğerlerine göre alakalı olduğunun anlaşılamaması ve yine herhangi birisinin galip gelememesidir. Böyle bir sorunla karşılaşan URL’lerden herhangi birisi diğeri/diğerlerinden daha üst bir sayfa olarak değerlendirilemez ve organik tarifte ciddi kayıplar söz konusu olur.
Ayrıca anahtar kelime yamyamlığına maruz kalan sayfalarda tıklama oranı (TO), bağlantılar, içerik ve dönüşümler; tüm sayfalar arasında bölünür ve belki de iyi bir sıralama alacak sayfanız tutarsız bir sıralamaya sahip olabilir. Sonuç olarak kendi sonuçlarınızı yamyamlaştırmış olursunuz.
Sayfalarınız yamyamlaştığında, Google’a bilginizin genişliğini veya derinliğini istediğiniz gibi göstermeniz mümkün olmaz.
Anahtar kelime yamyamlığı, SEO stratejinizin olumsuz etkilenmesine neden olur. Keyword cannibalization sorunundan muzdarip birçok webmaster, bu sorunun farkında bile değil.
Hatta web sitesinde yayında olan bir sayfanın daha iyi sıralama ve dönüşüm elde edeceğinin farkında olmadan, ilgili sorgular için içeriğin beşinci veya altıncı sırada yer almasından bile mutlu olabiliriler.
Yanlış sayfaya yönlendirilen sorgular ve dalgalanan SERP sıralamaları, e-ticaret siteleri için satış kayıplarını beraberinde getirebilir. Anahtar kelime yamyamlığının siteniz için potansiyel diğer sonuçları şunlardır:
Keyword cannibalization nedeniyle sayfalarınızın birbirleriyle rekabet eder ve sonuç olarak sayfa görüntüleme sayısı ve SERP sıralamaları olumsuz etkilenir. Sayfa tıklama oranı orta düzeyde olan iki alakalı sayfa yerine yüksek bir yetkiye sahip tek bir sayfa, daha fazla organik hit elde etmenizi sağlar. Ayrıca ziyaretçileriniz, benzer iki sayfadan hangisinin daha güncel, daha kapsamlı ve daha alakalı olduğunu tespit etmekte zorlanacağından, kullanıcı deneyimi de keyword cannibalization ile sekteye uğrar.
Keyword cannibalization ile kapsamlı bir içeriğe serpiştirebileceğiniz geri bağlantılar şimdi iki (veya daha fazla) sayfa arasında bölünmüş olacak.
Bir sayfa için 10 bağlantı, başka bir sayfa için 15 bağlantı elde etmek amacıyla uğraşılan çaba, daha iyi performans gösteren ve 25 bağlantı içeren tek bir sayfa için harcanabilirdi.
Ayrıca kullanıcıların konuyla ilgili aradığı pek çok içeriği bulabileceği kapsamlı bir sayfanın, kapsamı daha düşük bir sayfaya göre organik trafik alma ihtimali çok daha yüksektir.
Anahtar kelimeler, arama motorlarında indekslenen sayfaların ne ile ilgili olduğunu anlamaya yardımcı olan önemli faktörlerdendir. Eğer web sitenizde hedeflediğiniz tüm anahtar kelimeler aynı olsaydı, Google hangi içeriğin kullanıcılara daha fazla yardımcı olacağını bilemez ve dolayısıyla çok iyi bir sıralama alma potansiyeli olan sayfanın bile değerini düşürürdü.
Örneğin, aynı anahtar kelime için sıralanan iki sayfanız olduğunu varsayalım. Daha yüksek dönüşüm sağlayan sayfa daha düşük sıradaysa, yüksek değerli, dönüşüm sağlayan trafiği kaçırıyor olabilirsiniz.
Yeni ziyaretçileri alakalı sayfaya yönlendirmek ve mümkün olan en yetkili sayfa yapmak yerine, ziyaretçilerinize daha düşük alaka düzeyine sahip sayfa sunmak, potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize de neden olur.
Keyword cannibalization, manuel bir anahtar kelime matrisi oluşturularak veya ücretli/ücretsiz SEO araçları kullanılarak tespit edilebilir.
Anahtar kelime yamyamlığını tespit etmenin mantığı son derece basittir. Dizine eklenmiş tüm sayfalar listelenir ve bu sayfalar ile ilişkili tüm anahtar kelimeler bir sütuna kaydedilir. Bu işlem yüzlerce sayfanız bulunuyorsa çok zamanınızı alabilir. Fakat bir kez takip tablosu oluşturduktan sonra yenilenen anahtar kelimelerin kullanımından, bu dosyayı takip ederek kaçınabilirsiniz.
Diğer bir yaklaşım, birden çok sayfa için sıralamada olduğundan şüphelendiğiniz belirli bir anahtar kelimeyi seçmektir. Sayfalarınızın sıralamalarda dalgalandığını, tıklama oranı ve gösterim sayısı gibi önemli performans parametrelerinin aleyhinize işlediğini fark edebilirsiniz.
Search Console üzerinden takibini yapabileceğiniz bu yöntemle, belirli bir arama sorgusu seçerken anahtar kelimenin hangi sayfalarla ilişkili olduğunu görebilirsiniz. İdeal olarak, “Açılış Sayfası” sekmesinde yalnızca bir sayfa görmelisiniz.
Keyword cannibalization sorununu düzeltmek için rakip arama terimlerinden etkilenen her sayfanın güncellenmesi gerekir. Anahtar kelime alaka düzeyi ve içerik kapsamı gibi faktörlere bağlı olarak hangi sayfanın düzenlenmesi gerektiğine ve hangi sayfanın silinmesi gerektiğine karar verebilirsiniz.
Eğer mevcut bir anahtar kelime yamyamlığı sorununuz varsa, ilgili sayfalarda şu değişiklikler yapabilirsiniz:
Resim alt özelliği veya kalın/güçlü metin gibi diğer SEO sinyalleri kullanın. Hedeflenen anahtar kelimeyi doğru sayfada bir kez kalın harflerle vurgulayın ve diğer sayfa/sayfalarda farklı bir terimi/terimleri vurgulayın. Yöntem işe yaramazsa veya daha eski/daha az alakalı bir sayfayı silmek istiyorsanız, anahtar kelimeyi hedefleyen yeni sayfaya 301 yönlendirmesini yaptığınızdan emin olun. Bu özelliği aşırı kullanmayın, ancak anahtar kelime yamyamlığını düzelttikten sonra, etkilenen sayfaların Google Search Console’da yeniden dizine eklenmesini isteyin.