Bir web sitesinin temel yapı taşı oluşturulan içeriklerdir. Fark yaratan, özgün ve kaliteli içerikler daha fazla ziyaretçi çekmenizi sağlar. Bunun yanı sıra bu tip içeriklerle arama motorlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.
Etkili, özgün, kaliteli ve ilgi çekici içeriklerle donatılmış bir web sitesi, hedeflerinize ulaşmanızın temel sacayağıdır. Arama motorlarında üst sıralarda çıkarak daha fazla ziyaretçi çekmek için ise SEO uyumlu içeriklere sahip olmanız gerekir.
SEO, İngilizce olarak Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu kavram Türkçeye ‘arama motoru optimizasyonu’ olarak geçmiştir. Arama motorlarında listelemeyi belirleyen optimizasyon çalışmalarının tamamına SEO adı verilmektedir.
SEO çalışmaları oldukça geniş bir kavramı içerir. SEO çalışmalarında en fazla önem verilen alanlardan biri ise içeriktir. Türkiye’de en yaygın kullanılan arama motoru olan Google, web sitelerinde yayınlanan içeriğin kalitesini belirler. Kalite belirleme sürecinde Google’ın botları tarafından birçok farklı parametre kullanılır. İçerik kalitesi belirlenmesinde temel mesele SEO uyumudur. İçeriklerinizdeki SEO uyumu ne kadar fazlaysa, o kadar iyi sıralama alırsınız. Özellikle Google’da üst sıralarda listelenmek birçok marka için hayati öneme sahiptir. İlk sıralarda yer almak web sitenizin trafiğini artırır, ürün ve hizmetlere daha fazla insanın ulaşmasını sağlar ve sonuç olarak bu durum satış rakamlarınıza yansır.
Bir içerik üretirken dikkat etmeniz gereken iki temel konu vardır. Bunlardan birincisi içeriğin SEO uyumu, ikincisi ise ne kadar kullanıcı dostu olduğudur. Belirli anahtar kelimelerin kullanıldığı SEO uyumlu ve kullanıcı dostu içerikler sizi arama motorlarında daima en üst sıralarda tutacaktır.
SEO uyumlu içerik oluşturulmasın bazı çalışmaların özenli biçimde gerçekleştirilmesi gerekir. Bunlardan biri doğru anahtar kelime seçimidir. Anahtar kelimelerin yanı sıra içeriklerin ve başlıkların da uyumlu olması gerekir.
Alt başlık yapısının oluşturulması, doğru URL kullanımı, meta açıklamalarının optimizasyonu ve görsellerin etkili biçimde kullanılması da SEO uyumlu içerik oluşturma sürecinin önemli diğer kriterleridir.
Sık sık keyword olarak da karşınıza çıkacak olan anahtar kelimeler, Google’da hangi sorgular yapıldığınızda ziyaretçilerinize servis edileceğinizi ifade eden önemli faktörlerdendir. Arama terimleri sayesinde, Google botları web sitelerini daha iyi tanıyabilmektedir. Bu sebeple içeriğinizin bu anahtar kelimeleri odak alması ve içermesi gerekir.
Anahtar kelime çalışması aranma hacmi, sayfa tıklama oranı, konuma dayalı aranma hacmi gibi birçok terimi kapsar. Doğru anahtar kelimelerin seçimi sayfanızın üst sıralarda listelenmesini sağlar. Profesyonel sonuçlara erişmek için SEMrush, Majestic, Ahrefs gibi araçların kullanılması gerekir.
Kullanıcılar arama sorgularında web sitesinin başlığını görerek tıklama yapar. Bu sebeple başlığınız, içeriğinizle tam bir uyum içerisinde olmalı ve ne içerdiğini açıkça ifade etmelidir. Başlık seçmek ziyaretçilerin sitenizi tercih etmesindeki ne önemli detaylardan biridir.
SEO kurallarına uygun bir içerikte başlıklar, odak anahtar kelimeyi ve kelime öbeklerini içerir. Bu aynı zamanda başlığı okuyan kullanıcıların, içeriğe dair fikir sahibi olmasını sağlar. Kullanıcılar arama sonuçlarında bir başlığı gördüğünde, o sayfada hangi içerikle karşılaşacağını bilerek tıklama yapar. Bu durum aradığı içeriği bulma ihtimalini artırır.
Eğer başlık ve içerik uyumu yoksa hem SEO açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından zayıf bir durum oluşacaktır.
İçerik yazarlarının oluşturduğu makalelerde en çok özen gösterdikleri alanlardan biride, metni zengin gösterecek hiyerarşik yapı ile tasarlamasıdır. Alt başlıklarda kullanılan hiyerarşik yapı, metnin okunmasının kolaylaşması açısından da son derece önemlidir.
Alt başlıklar sayesinde hem aranma hacmi bulunan anahtar kelimeleri daha çok kullanabilir, hem de kullanıcıların aradığı sorunun cevabını kolayca bulmasını sağlayabilirsiniz. Alt başlık yapısı akademik makalelerde kullanılan benzer şekilde oluşturulur. Kaliteli bir içerikte alt başlık yapısına mutlaka dikkat edilmelidir.
Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 90’dan fazlası arama motoru olarak Google’ı kullanmaktadır. Google web sitelerini listelerken, sayfaların başlıklarının yanı sıra URL’leleri de görünür. Bilinçli bir kullanıcı web sitesine gitmeden önce URL’yi de mutlaka dikkate alır. Karışık ve anlaşılmaz URL içeren sayfalar, kullanıcıların web sitesini spam olarak algılamasına neden olabilmektedir.
SEO uyumlu içerik için SEO dostu URL oluşturma aşamasında dikkat etmeniz bazı noktalar vardır. Öncelikle URL en fazla 60 karakter olmalıdır. URL’lere hedef anahtar kelimelerin eklenmesi de faydalı olacaktır. Küçük harfler kullanmaya dikkat edin. Büyük harf kullanımı bazı sunucularda yönlendirmelere ve 404 hatalarına sebep olabilir. URL’lerde bağlaç kullanmamaya çalışın. Bunların yanı sıra akılda kalıcı, ilgi çekici ve basit kelimeler tercih etmeniz de kullanıcıların web sitenizi daha fazla tercih etmenizi sağlayacaktır.
SERP yani arama motoru sonuç sayfasında meta açıklamaları, başlık ve URL’nin altında görülür. Meta açıklamaları kullanıcılara içeriğin bir bölümünü görmesine izin veren 150-160 karakter aralığındaki metinlerdir. Meta açıklaması için içeriğinizin özeti denebilir.
Peki, SEO dostu meta açıklaması nasıl yazılır? Öncelikle meta açıklamasının içeriğiniz hakkında kullanıcıya bilgi vermesi gerekir. Bunun yanı sıra anahtar kelimeleri ya da kelime gruplarını içermelidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta açıklamanın yalnızca anahtar kelimelerden ibaret olmamasıdır.
Meta açıklaması tüm kullanıcılar tarafından okunabilir ve rahatlıkla anlaşabilir olmalıdır. Bunun yanı sıra 120 karakterden az ve 160 karakterden fazla yazılmamalıdır.
Sayfalarınızda yer alan içeriğinizi zenginleştirmek için görsel unsurlara yer vermeniz gerekir. Bu okuyuculara değer katması açısından ve daha fazla trafik elde edebilmek için atlanmaması gereken SEO unsurlarından biridir.
Sayfanızda bir ürün tanıtımı yapıyorsanız, bu ürünün farklı perspektiflerden çekilmiş özgün fotoğraflarına yer verebilirsiniz. Bunun yanı sıra gezi içerikleri hazırlıyorsanız, bahsettiğiniz yerlerin fotoğraflarını mutlaka kullanmalısınız.
Görselleri etkili kullanmak için yalnızca fotoğrafları eklemek yeterli değildir. Google’ın bu görselleri hangi keywordlerle eşleştireceğini görebilmesi için mutlaka alt etiketler kullanılmalıdır.
SEO dostu bir görsel ekleme, web sitenizin üst sıralarda görünür olması bakımından son derece önemlidir. Görsel seçiminde mutlaka kaliteli ve iyi çözünürlüğe sahip seçenekler tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra orijinal görsel kullanımı da önemlidir. Eklediğiniz görsellerin aralarına mutlaka metinler eklenmelidir. Bunun yanı sıra eğer başkasına ait bir görsel ekleyecekseniz, sahibinden mutlaka izin almalısınız.
Kaliteli içeriklerin üretilmesi konusunda en önemli adımlardan biri strateji oluşturmaktır. SEO uyumlu içerik nasıl yazılır konusunda bilgi edindikten sonra mutlaka bir stratejisi oluşturmanız gerekir. İçeriğinizin sıralamaya girmesi tek başına yeterli değildir. Bir içeriği SEO uyumlu yazmanın yanı sıra belirli bir plan çerçevesinde hareket etmelisiniz. Bu stratejisi içeriklerinizin devamlı olarak üst sıralarda kalmasına yardımcı olabilir.
Odaklanmanız gereken tüm içerik türlerini belirleyerek bir hedef oluşturmalısınız. Hedefiniz, web sitesiniz üzerinden bir ürünün satışını yapmak, bir hizmet tanıtmak ya da Adsense üzerinden gelir elde etmek olabilir. Öncelikle hedefinizi daha sonra da bu doğrultuda hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir. Hedef kitleyi belirledikten sonra, bu kitleye yönelik olarak içerik üretebilirsiniz.
Eğer web siteniz üzerinden ürün satışı yapmak ve satış rakamlarınızı artırmak istiyorsanız, hedefiniz; hem arama hem de dönüşüm için optimizasyon olmalıdır. Buna yönelik olarak düzenli biçimde içerik üretilmesiyle birlikte sayfanız hızla değer kazanacaktır. Bu amaç doğrultusunda stratejinize bağlı olarak bir blog sayfası açabilirsiniz. Ürünlerinizin nasıl ve ne zaman kullanılacağını anlatan blog içerikleri, sayfanıza fayda sağlayacaktır. Blog sayfanızda içerik yazmanın en önemli avantajı, bilgi verdiğiniz konu hakkında dâhili bağlantı oluşturarak, ürün içeriğinize fayda sağlayabilirsiniz.
Eğer web sitenizde reklamlar üzerinden gelir etmek istiyorsanız, organik ve yeni ziyaretçiler çekmeniz gerekir. Bu durumda SEO uyumlu, özgün ve arama potansiyeli yüksek olan içerikleri sitenize periyodik olarak eklemeniz gerekir. Bunun yanı sıra sosyal medya gibi ortamları da kullanarak organik ziyaretçi sayınızı artırabilirsiniz.
Bir içerik stratejisi oluşturmanın iki temel ayağı hedef kitlenin tanınması ve paylaşım takvimi oluşturulmasıdır. Hedef kitlenizi analiz yazılımları ve anketler sayesinde tanıyabilir ve ne tür içerik istediklerini anlayabilirsiniz. Buna göre üretimler yapmak sayfanızın ziyaretçi sayısını günden güne artıracaktır.
Bunun yanı sıra paylaşım takvimi oluşturarak daha planlı ve düzenli bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Unutmayın ki, SEO çalışmaları uzun soluklu olması gereken bir süreçtir.
SEO çalışmalarının ve stratejisinin en avantajlı yanlarından biri, düşük maliyetli ve kesin veriler elde edebiliyor olmanızdır. Sayfa görünümleri, tıklamalar, yorumlar, beğeniler ve dönüşüm oranları gibi veriler üzerinden analizler yapabilirsiniz.
Bu analizlerin sonucu olarak başarılı olanları inceleyerek, benzer içerikler üretebilirsiniz. Kötü performans gösteren içeriklere dair yeni anahtar kelime çalışmaları yaparak, güncellemeler gerçekleştirebilirsiniz.
SEO uyumlu içerik üretimi oldukça zahmetli ve zaman isteyen bir süreçtir. Siz de bu süreçte profesyonel bir ekiple çalışmak için bizimle çalışabilirsiniz. Click To Peak olarak, dijital dünyada öne çıkmanız için içerik stratejinizi oluşturuyor ve uzman yazarlarımızla SEO uyumlu makalelerinizi en doğru, özgün ve kaliteli şekilde hazırlıyoruz.