WhatsApp; akıllı telefonlarda kullanılmak üzere geliştirilen anlık mesajlaşma, arama, haberleşme uygulamasıdır. İnternet bağlantısı üzerinden fotoğraf, video, belge, konum, yazılı ve sesli mesaj, ücretsiz sesli ve görüntülü arama, WhatsApp’ın kullanıcılarına sunduğu özelliklerden bazılarıdır. Oldukça pratik, kolay ve işlevsel iletişim ve paylaşım olanağı sunması, uygulamanın çok yüksek bir popülariteye ulaşmasına neden olmuştur. Nitekim, alternatifleri arasında en sık kullanılan uygulama hala WhatsApp’tır.
Hemen hemen herkes, iletişim gereksinimini WhatsApp aracılığıyla giderir. Yalnızca sosyal ilişkiler değil; iş ilişkileri de genellikle WhatsApp üzerinden ilerler. Kullanıcılar, uygulamanın “konum” özelliği sayesinde mevcut konumunu bir başka kullanıcıyla paylaşabilir. Anlık konum bilgisi paylaşmak için başvurulan uygulama ve araçlar arasında en pratik aracın WhatsApp olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan, WhatsApp konum ekleme nasıl yapılır? sorusu, uygulamaya hakim olmayan kullanıcıların merak konusu.
WhatsApp kullanıcıları, mevcut konum özelliğini kullanarak gerçek zamanlı konum bilgisini bir başkasıyla belirli bir süre geçerli olmak kaydıyla paylaşabilir. Mevcut konumun ne kadar süreyle paylaşılacağı da yine kullanıcı tarafından belirlenebilir. Fakat mevcut konum özelliğinden daha çok, işletmelerce kullanılan ve profesyonel, kurumsal bir görünüm sunan “işletme/kurum konumu” özelliği merak edilmekte. İşletmeler müşterileri tarafından daha kolay ulaşılabilir olmak adına kurum konumu özelliğine başvurur.
İşletme/kurum konumunun kullanılması, ilgili işletmenin adının ve açık adresinin müşteriler arasında kolaylıkla paylaşılabilmesine olanak tanır. Bu durum, ilgili işletmenin daha fazla kişi tarafından bilinir olmasına ve dolayısıyla müşteri artışına katkıda bulunur. Whatsapp’ta işletmelere özgü konum ekleme özelliği mevcut olmadığı için “İşletme adına WhatsApp’a nasıl konum eklenir? sorusu gündeme gelir. O halde, işletme adına konum eklenmesi için takip edilmesi gereken prosedürü izah edelim.
WhatsApp, kullanıcıları için henüz harita algoritması geliştirmiş değil. Kişi, uygulamadan konum paylaşmak istediği takdirde sol alt köşede “Google” yazısı ile karşılaşır; ancak, WhatsApp, Google Haritalar servisindeki verileri almaz. Bu nedenle, uygulamanın tam olarak kullanıma açık bir konum ekleme servisi şu an için mevcut değil. Bu nedenle, işletmelere ait konum bilgisinin WhatsApp’a nasıl ekleneceği merak konusu. WhatsApp, işletmeye ait konumu almak için ilgili işletmenin Facebook sayfasında bulunan haritadan yardım alır.
Foursquare, pek çok mobil platforma (IOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian, MeeGo, Bada) uygun yazılımı bulunan, kullanıcıların bulundukları mekanlarda “check in” yaparak konum bilgilerini sosyal çevrelerinde paylaşmalarına olanak tanıyan, konum tabanlı bir sosyal ağ web sitesidir. Yapılan her check in karşılığında puan ve rozetler kazanılır. Kullanıcıların yer bildirimi yaptıkça rozet kazandığı Foursquare, WhatsApp’ta işletme konumunun çıkmasını arzu eden işletme sahiplerinin bulunması gereken bir platform.
Foursquare kaydı ücretlidir; ancak, tek seferlik bir kayıt ücreti alınır. İşletmeye ait isim ve adres bilgileri girildikten sonra işletmenin görselleri yüklenir. İlgili işletmeye ait bilgilerin ve fotoğrafların girilmesini takiben bir ila üç iş günü kadar Foursquare onayı beklenir. İşletme konumuna onay verilmesi halinde WhatsApp’a girilerek konum eklenip eklenmediği kontrol edilebilir. Paylaştığımız yönergeleri eksiksiz uygulamanız halinde herhangi bir sorun yaşamadan konum bilgisini eklemiş olacaksınız.
Apple kullanıcıları, Apple Map Connect uygulaması yardımıyla IOS tabanlı cihazlar için harita kaydı oluşturabilir. Bunun için yardım alınacak uygulamayı, yani Apple Map Connect’i tanımak, hakkında bilgi sahibi olmak yararlı olacaktır. Apple Map Connect’in kullanıcılara sağladığı pek çok önemli özellik ve avantaj bulunmakla birlikte, konumuz gereği yalnızca “konum” servisi açısından inceleyeceğiz. Uygulamanın özellikle işletme sahipleri için en önemli faydası, işletmelere ait konum bilgisinin Apple Haritalar’a kaydedebilmesi.
Apple Map Connect, IOS kullanıcısı işletme sahiplerinin işletmelerine ait konum, ürün, hizmet, çalışma saatleri, iletişim vb. bilgileri Apple Haritalar servisi üzerinden diğer kullanıcılarla paylaşmasına olanak tanır. Lokal düzeyde görünürlük ve etkileşim için oldukça önemli olan SEO çalışması, Apple Map Connect’in arama motoru optimizasyonuyla uyumlu altyapısı sayesinde çok daha kolay yapılır. Uygulama hakkında kısa bir bilginin ardından, Apple Haritalar üzerinden konum ekleme işlemine geçelim.
Apple (Iphone) haritalara konum eklemek için takip edilmesi gereken talimatlardan önce belirtmekte fayda var, Apple haritalara konum eklemek için mutlaka fiziksel olarak hizmet veren bir işletmeye sahip olmak gerekir. Haritalar servisi ile konumu paylaşılacak işletmenin fiziksel olarak var olması şarttır. Bir diğer önemli nokta, ilgili işletmenin aktif olarak hizmet veriyor olmasıdır. Gelecekte faaliyete geçecek bir işletme adına konum eklemek mümkün değildir.
İşletme hakkında talep edilen bilgilerin paylaşılması ve onay sürecine gönderilmesini takiben bir ila üç gün içinde konum ekleme istemine yanıt verilir. Olumlu yanıt alınması halinde, ilgili işletmeye ait konum bilgisi Apple Haritalar üzerinden görüntülenebilir.