Dijital pazarlama alanında önemli bir kavram olan UI ve UX, kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi anlamına gelmektedir. Kurumsal müşteriler bu konuyu araştırırken “UI ve UX arasındaki farklar nelerdir?” sorusununa da cevap aramakta.
Firmamız tarafından geliştirilen bu 2 farklı arayüz, güvenlik açıklarından arındırılmış bir şekilde müşterilere hizmet sunmaktadır. Kendi geliştirdiğimiz özel bir yazılım sayesinde kurumsal firmalar web yazılımımızdan yararlanabilir.
Firmamız mobil uyumlu sayfa tasarımı, web yazılımı geliştirme, UI ve UX tasarım, ödeme entegrasyonu ve sistem entegrasyonu gibi birçok hizmet sunmaktadır.
UI Nedir?
UI, kullanıcı arayüzü demek. Yani web sitesinin ön kısmı, görünen yüzü olarak adlandırabiliriz. Diğer bir deyişle web tasarımı UI olmaktadır. Örneğin web siteniz kullanıcıya nasıl görünüyor ise bu durum UI yani kullanıcı arayüzü olmaktadır.
Dijital pazarlama alanında önemli bir yeri olan UI tasarımı, birçok müşterinin web sitesinde ilgisinin artmasını sağlar, web sitesine olan bakış açısını değiştirir. Kullanıcı arayüzü ne kadar kullanıcı dostu olursa bu durum kullanıcının web sitesinde daha fazla zaman geçirmesini sağlar. Bundan dolayı web sitesinde yer alan arayüzün kullanıcılara hitap etmesi gerekir.
Web sitesini UI olarak kodlarken birçok programlama dili kullanılmaktadır. Bu diller arasında HTML, CSS ve javascript yer alır. HTML, bir web işaretleme dili olmaktadır. Web sitesinde görsel ekleme, video ekleme, çizim tuvali oluşturma, paragraf ekleme, tablo ekleme gibi her türlü işlev kısacası web sitesinin iskeletini HTML oluşturur. İnternet sitesi bu şekilde çok sade gözükeceği için web sitesine güzel bir tema eklenmelidir. Bu durumda CSS kullanılır.
CSS, web sitesi için önemli bir programlama dilidir. Web sitesinin iskeletini giydirir. Bir örnek vermek gerekirse CSS ile web sitesindeki alanların rengi, arkaplanı, ve özellikleri düzenlenir. CSS ile yalnızca giydirme işlemi yapılmaz aynı zamanda küçük hareketli şekillerde eklenir.
Javascript ise UX tasarımını da içerisinde barındırabilen bir sistem olarak bilinir. Normalde web sayfasına dinamiklik katmak için kullanılan javascript, ajax sayesinde birçok projenin sayfayı yenilemeden UX yapısında olmasını sağlamaktadır. Bu 3 dil UI konusundaki en önemli diller arasında yer alır.
UI, Türkçe anlamıyla ‘kullanıcı arayüzü tasarımı' olarak karşımıza çıkar. UI, aslında günlük hayatta kullandığımız elektronik cihazlardan biri olan telefonlarda yer alır. Mesela, cep telefonlarında yer alan tuş takımları ya da tıklama yapılabilecek kısımların yerleşimi UI için somut örnekler olabilir. UI tasarımcılığı yapan kişiler tuşların rengine ya da büyüklüğüne kendileri karar verebilirler. Bu noktada tasarımcıya çok iş düşer. UI tasarımı denildiğinde bazı alanlar daha fazla öne çıkar. Mesela renk kullanımı, mizanpaj, buton seçimleri gibi birçok alanı kapsar.
Günümüzde teknolojinin ve dolayısıyla internetin öneminin ne boyutta arttığı düşünülürse arayüz tasarımının bu kadar popüler hâle gelmesinin nedeni anlaşılır. Özellikle web sitesi sahipleri için UI tasarımı oldukça önemlidir. Çünkü siteyi ziyaret eden kullanıcılar aradıkları veriyi bulamadıklarında siteden çıkarlar. Dolayısıyla bu sorunun çözümü için en kestirme yol UI tasarımı olacaktır. Örneğin internet üzerinden ürün satışı yapan firmaların etkileyici bir UI tasarımına sahip olması firmanın kâr yüzdesini ciddi anlamda etkileyecektir.
İnternet piyasasında ürün satan ve pazarlayan firmalar arasında günden güne artan bir rekabet söz konusudur. UI tasarımına sahip firmalar arasındaki rekabet ise daha ciddi boyutlara taşınır. Rekabetin fazla olduğu durumlarda da başarıya ulaşmak daha kolay olacaktır. Bir internet sitesinin arayüzünün başarılı olması o sitenin işini doğru yaptığının göstergesidir. UI tasarımı hakkında detaylı bilgi ve destek almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Kullanıcı deneyimi UX, UI sistemine göre daha dinamik ve daha canlı bir web sitesi sunar. Değişen bir yapıda web sitesi için UX tasarımlar tercih edilir. UX kullanıcının web sitesi ile etkileşime girebilmesini sağlar. Kısacası UX bir web sitesinin sunucu tarafında yürütüldüğü kodlar olarak da açıklanabilir.
Bu kodlar sayesinde kullanıcının istediği veriler web sayfasında yansıtılır. UX tasarımı ile ilgili bir örnek vermek gerekirse örneğin bir kullanıcı web sayfasına bir veri gönderdi. Bu veri sunucuya eklenir ve artık sayfada gözükür. Kullanıcı farklı bir veri incelemek isterse hemen o veriye girer ve bu veriyi inceler. Kullanıcıya bir süre sonra önerilen içerikler gözükür. Bunu sağlayan UX olmaktadır.
Aynı zamanda UX ile birlikte yapay zeka kodlamak da mümkün olmakta. UX tasarımcılara hayal dünyasının genişliği kadar alan sunar. UX ile neredeyse yapılamayacak bir şey yoktur. Müşterinin ve tasarımcının hayal gücüne göre çok farklı şeyler ortaya çıkabilir.
UX tasarımlarda PHP ve Asp.NET en popüler 2 programlama dili olmaktadır. HTML, CSS ve JS bir binanın kendisi ise PHP ise binaya giren elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi altyapıları sağlayan bir yapı olarak düşünülebilir.
Günümüzde sanal dünyada ürün ortaya koyan kişilerin ortak hedefi, kullanıcıların tecrübelerine tecrübe katmaktır. Aynı zamanda kullanıcıların siteye girdiklerinde eğlenmelerini sağlamak ve kolay kullanım sunmak da site sahibinin görevidir. Web sitesi sahiplerinin bu görevleri yerine getirmesi noktasında en büyük yardımcıları UX tasarımı, yani ‘kullanıcı deneyimi tasarımı' olacaktır. Aslında kullanıcı deneyimi denilen durum tamamıyla deneme – yanılma yöntemiyle sağlanır. Çünkü tasarımcılar ya da ürün satışı yapanlar, o ürünün ne derece etkili olduğunu tecrübe etmeden anlayamaz.
UX tasarımı ile uğraşan kişiler çoğunlukla çoklu tasarımlar üzerinden işlerini yürütürler. Çoklu tasarım üzerinden çalışmak, birkaç tasarım ortaya koymak ve hepsini kullanıcıların deneyimine sunmak demektir. Bu sayede hangi tasarımdan daha fazla geri dönüş alırlarsa o tasarımı hayata geçirirler. Dolayısıyla UX tasarımı ile ilgili net bir tanım yapmak mümkün değildir. UX tasarımı, internet piyasasında karşımıza çıkan her ürün için uygulanabilecek bir yöntemdir. Kullanıcı ve firma arasındaki bağın kuvvetini yüksek oranda etkileyen UX tasarımı, son zamanlarda sıklıkla tercih edilir.
UX tasarımı olması gerektiği şekilde yapıldığında, firmayı ziyaret eden kullanıcıların devamlı kullanıcı hâline gelmesini sağlar. Fakat burada ince bir çizgi vardır. Eğer UX tasarımı etkili olmazsa, mevcut müşterileri kaybetmek an meselesi olacaktır. UX tasarımının nasıl yapıldığına dair detaylı bilgi sahibi olmak için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
UI ve UX arasındaki farklar çeşitlilik göstermektedir. Temel bir örnek vermek gerekirse UI kullanıcıların web sitesindeki tasarımları, UX ise kullanıcının web sitesinden daha iyi yararlanması için oluşturulan uygulamalardır.
Gerçek hayattan bir örnek ile karşılaştırmak gerekirse bir kuklayı düşünün. Canı yok ve hareket etmez ama bir tasarımı var. Bu UI olarak geçer. Bir insan ise canlı ve içerisindeki sistemler ile yaşayan bir varlık olduğu için UX olarak örneklendirilebilir. Web tasarım alanında önemli kavramlar arasında olan UI ve UX tasarımı arasındaki en önemli fark bu olmaktadır.
UX ve UI tasarım sürecinin ilk basamağı ; misyon, vizyon, amaç ve ihtiyaçları tanımak ve belirlemektir. Bu sayede ürünün hangi özelliğinin kullanıcıları daha çok etkileyeceğini belirleyebilir ve o özellik üzerinden tasarımınızı gerçekleştirebilirsiniz. UX ve UI tasarımı kullanıcıyı etkilemek ve kullanıcıya ürünü en doğru şekilde tanıtmak amacına uygun olursa, istenilen sonucu verecektir. Tasarım sürecinin ilk aşamasında ürün tasarımının temelleri atılmış oluyor.
UX ve UI tasarım sürecinin ikinci aşamasında ise rekabet devreye girer. Aynı ürünün satışını yapan rakip firmaları iyi analiz etmek ve kıyas yoluna girmek ikinci aşamada gerçekleşir. Bu aşamada yalnızca rakip firmalar değil, ürünün pazardaki yeri ve müşterilerin hangi ürüne daha çok ihtiyaç duyduğu gibi hususlar üzerinde durulur. Tasarım sürecinin ikinci aşamasında hem diğer firmaları hem de kendi firmalarınızı analiz etmeniz kendinizdeki eksiklikleri de fark etmenizi sağlar. Bu sayede bir eksiğiniz varsa tamamlayabilir ve daha fazla müşteri çekebilirsiniz.
Ux ve UI tasarım sürecinin son aşaması ise değerlendirme ve müşterilerin durumunu izlemekle tamamlanır. Ürünlerinizi temin eden kullanıcıların memnuniyeti ve ürünlerin kullanıcıların beklentilerini ne derece karşıladığı incelenir. Kısacası son aşamada sürecin tamamı ele alınır. UX ve UI tasarımı artık birçok firma için gerekli ve etkilidir. Markanızı, ürününüzü daha fazla öne çıkaracak bu tasarımlara sahip olmak da oldukça kolaydır. UX ve UI tasarımı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
UI ve UX kullanmanın kendine göre avantajları yer almaktadır. UI kullanmak kullanıcılara güzel bir arayüz sağlar. Ne kadar güzel bir arayüz tasarlarsanız kullanıcıların da o kadar çok ilgisini çekecektir. Bu da etkili bir müşteri kitlesi çeken bir durum olmaktadır.
UX tasarım, UI tasarıma göre birçok avantaj sağlar. UX tasarım kullanıcıların deneyimleri üzerine yoğunlaştığı için içerisindeki yapay zekası sayesinde kullanıcıyı daha iyi tanır ve ona daha iyi sonuçlar gösterir.
Örneğin e-ticaret sitesinde kullanıcı bir ürün aldı. Kullanıcıya buna göre yeni ürün önerileri göstermek kullanıcının bu doğrultuda daha fazla ürün almasını sağlayabilir. Bu da firmanın daha çok gelir elde etmesi demektir. Dijital pazarlamaya adım atan insanların etkili bir hizmet sunmaları için UX tasarım kullanmaları gerekir.