Daha Önce Ads Reklam Vermeyenler İçin Google' dan 16.500 TL' ye Kadar Reklam Fırsatı Daha fazla bilgi al

SERP Nedir, SEO İçin Neden Önemlidir?

Search Engine Results Page’in kısaltması olarak kullanılan SERP Türkçeye “Arama motoru sonuç sayfası” olarak uyarlanabilir. Google başta olmak üzere arama motorlarında herhangi bir arama yaptığınız zaman karşınıza çıkan sayfaya SERP denir. Yapılan her arama kendine özgüdür. Kullanıcının bulunduğu konum, arama geçmişi ve kişisel ayarlarına göre sonuçlar değişiklik gösterebilir.

SERP Nedir, SEO İçin Neden Önemlidir

Organik arama sonuçlarının yanı sıra ücretli Google Ads sonuçları, video ve görsellerin yanı sıra konum bilgisi de SERP’lerde karşınıza çıkabilir.

SERP SEO İçin Neden Önemlidir?

Ziyaretçilerin web sitenize gelmeden önceki durağı olan SERP, SEO çalışmaları için hayati önem taşır. Sonuç sıralamalarında ne kadar üst sırada yer alırsanız o kadar çok tıklanma alırsınız. Tabii bunun için öncelikle sitenizin arama motoru botları tarafından indekslenmesi gerekecektir. Eğer SERP’te geri sıralarda listelenirseniz daha az tık, trafik ve gelir elde edersiniz. Bu sebeple SEO çalışmalarında SERP çok önemlidir.

SERP Türleri Nelerdir?

Arama motorunda arattığınız bir anahtar kelimeyle ilgili çıkan sonuçlar ücretli ve organik olanlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Organik SERP’ler

Google ve diğer arama motorlarının kendi algoritmalarına göre sıralaması yapılan web sayfaları organik olarak kabul edilir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) yapan web siteleri sıralamada daha üstte yer alarak reklam ücreti ödemek zorunda kalmadan ziyaretçi çekerler.

Organik SERP’ler aşağıdaki üç bileşenden oluşur.

  • Sayfa başlığı
  • Sayfa URL’si
  • Meta açıklaması

Google’ın algoritması son derece gizli olduğu için organik sıralama sonuçlarının nasıl belirlendiğini kimse yüzde 100 olarak bilemez. Ancak tecrübelerimiz bu noktada aşağıdaki kriterlerin gözetildiğine işaret ediyor.

  • Site dışı SEO çalışmaları. Bir adrese yönlendirme yapan web sitelerinin miktarı ve kalitesi. Kısacası buna backlinkler diyebiliriz.
  • Site içi SEO çalışmaları. Sayfalarınızda kullandığınız anahtar kelimeler.
  • Site açılış hızı.
  • Marka bilinirliği ve otoriterlik

Ücretli SERP’ler

Arama motoru fark etmeksizin tüm platformlarda organik sıralama sonuçlarının üzerinde yer alan ücretli SERP’lerde site sahipleri reklam ücreti ödeyerek sıralarını satın alırlar. Bir süre öncesine kadar normalde yalnızca metin bazlı reklamlar üst sıralarda yer alıyordu. Artık görseller de ücretli SERP çalışmalarında karşımıza çıkabiliyor.

Organik vs Ücretli SERP

  • Organik olarak SERP'te listelenen web sayfaları için arama motorlarına herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez.
  • Sıralamanız arama motorlarının algoritmaları tarafından belirlenir. Bu sayfanın en üstü de olabilir, en alt sıralar da.
  • Uzun vadede ücretli reklamlardan daha uygun maliyetlidir.
  • Sürekli olarak SEO çalışması yapmaya devam etmeniz gerekir.
  • Ücretli SERP'lerde ise Google ve diğer arama motorlarına reklam bütçesi ayırmanız gerekir. Reklam kampanyası devam ettiği müddetçe üst sıralarda yer alabilirsiniz.
  • Sadece para vermeniz de rekabetin yüksek olduğu kelimelerde yeterli olmayabilir. Rakipleriniz daha yüksek TBM (Tıklama Başına Maliyet) belirleyerek önünüze geçebilir.
  • Reklam kampanyası bitince sıralamadan düşersiniz.
  • Genelde kısa vadeli sonuçlar verir. Reklama harcadığınız paranın tıklamadan elde ettiğiniz kazançtan fazla olma ihtimali vardır.

SERP Özellikleri Nelerdir?

Google başta olmak üzere Bing ve Yandex gibi arama motorları, kullanıcıların sorgularına aynı sayfa üzerinden cevap verme yoluna gitmiş durumdadır. Web sitesi sahipleri için bu pek kârlı olmasa da ziyaretçiler aradıkları sorunun cevabına SERP’ten ayrılmadan ulaşabiliyorlar.

Zengin snippet'ler de bunun en yaygın örneği olarak kabul edilebilir. Ziyaret edeceğiniz sayfanın yazarını, okuyucuların yaptığı değerlendirmeleri SERP’ten ayrılmadan görüntüleme imkânınızın olması son kullanıcı için çok iyi bir özellik.

En yaygın karşılaşılan zengin snippet örnekleri şu şekildedir:

Sık sorulan sorular: “Nedir” ve “Kimdir” gibi soruların cevaplarının yer aldığı kısa paragraflar

Sıralı listeler: “En iyi” ve “En çok” ile başlayan aramaların cevapları buna örnek gösterilebilir. Mesela “En çok satan müzik sanatçıları listesi” şeklinde bir arama yaptığınız zaman sıralı listeler karşınıza çıkacaktır.

Numaralı yönergeler: “Fırında patates cipsi nasıl yapılır” gibi bir arama yaptığınızda 1-2-3-4 gibi rakamların yer aldığı yönergelerin SERP’te yer aldığını göreceksiniz.

Tablolar: Tarih, saat, fiyat ve puanlama gibi verilerin yer aldığı tablolar.

Bunların haricinde Google artık Twitter’da (Yeni adıyla X) yapılan paylaşımları da SERP’te göstermeye başlamış durumda. Yapılan aramanın niteliğine göre alışveriş sitelerinin bağlantılarını üst sıralarda listeleyen Google ayrıyeten konuya ilişkin haberleri de kullanıcılara sunuyor.

Yerel SERP Nedir?

Kullanıcılar konum bazlı bir arama yaptığı zaman çıkan konuma özgü sonuçlara yerel SERP denir. Tahmin edebileceğiniz üzere bu sonuçlar konuma özeldir. Örnek vermek gerekirse bir ziyaretçi “Arnavutköy sıhhi tesisat” şeklinde arama yaptığı zaman sadece Arnavutköy bazlı tesisatçıların görüntülendiğini fark edebilirsiniz.

Eğer siz de bu tür konum bazlı hizmet veren bir işletmeye sahipseniz SEO çalışmalarınızı bu yönde yoğunlaştırabilirsiniz. Hedef anahtar kelimeleri web sitenizde geçirerek ve işletmenizi Google My Business’e kaydetmek mutlaka yapmanız gerekenler arasında olmalı.

SERP’te Daha Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?

Bütüncül SEO çalışmalarının önemli bir parçası olan SERP’te daha üst sıralara çıkmak için yapmanız gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Taze ve özgün içeriklerle sitenizi besleyin

Çiçekçi, restoran sahibi veya hizmet sektöründe faaliyet gösteren herhangi bir işletme, hiç fark etmez. Sabit ve tek düze bir web sitesi yerine blog sayfası olan ve bu kısmı özgün içeriklerle sürekli taze tutan web sitelerinin daha üst sıralarda yer alması kuvvetle muhtemeldir. Düzenli bir şekilde yeni içerik girişi sağlamak hem mevcut müşterilerinizi memnun edecek hem de Google’dan yeni müşteri edinmenizi kolaylaştıracaktır.

Kaliteli içeriğe önem gösterin

SEO çalışmalarında yapılan en sık hatalardan biri hedef anahtar kelimenin organik olmayan bir şekilde bol miktarda kullanılmasıdır. Bu durum gerçek okuyucuların sıkılıp sayfayı kapatmasıyla sonuçlanır. Bunun yerine kaliteli ve özgün içeriklere ağırlık vermeniz, imlâ hatalarından kaçınmaya çalışmanız daha iyi sonuç verecektir.

Site açılış hızını iyileştirin

2010 yılından bu yana Google daha hızlı açılan ve yüklenme süresi kısa olan web sayfalarını daha üst sıralarda listeliyor. SERP’te rakiplerinizin önüne geçmek için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de budur: Sitenizin açılış hızını iyileştirmek. Ayrıyeten mobil uyumluluk (responsiveness) de mutlaka tamamlamanız gereken bir görev olmalı. Sadece bilgisayarları değil, mobil cihazları da gözeterek web sayfanızı tasarlamanız faydanıza.

Linklere ağırlık vermek çok önemli

SEO çalışması yaparken kaliteli web sitelerden backlink almak, sitenizde mevcut kırık linkleri temizlemek ve iç linklemeye ağırlık vermek SERP çalışmalarında mutlaka uygulanması gereken yöntemler arasında yer alıyor.

SERP’te Hedef Sıraya Click to Peak İle Ulaşın

Web tasarım, mobil uygulama geliştirme ve SEO başta olmak üzere birçok alanda hizmet veren firmamızın müşterileri arasına dahil olarak siz de SERP’te hayalini kurduğunuz sıraya yükselebilirsiniz. Gerçekleştirdiği SEO çalışmalarında bütüncül bir yaklaşım sergileyen ajansımız hem ziyaretçi memnuniyetini yükselten değişikliklere imza atar, hem de sitenizin Google ve diğer arama motorlarında öne çıkmasını sağlayacak iyileştirmeler yapar.

Tek başına yürütmesi hayli meşakkatli ve yorucu olabilen SEO çalışmalarında deneme yanılmaya yer yoktur. Alanında uzman, kurumsal ve güvenilir bir SEO ajansı arayışındaysanız tercihinizi Click to Peak’ten yana kullanmanızı öneriyoruz. Bizlere iletişim formu ve telefon numaralarımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?