Daha Önce Ads Reklam Vermeyenler İçin Google' dan 16.500 TL' ye Kadar Reklam Fırsatı Daha fazla bilgi al

SEO ve SEM Arasındaki Farklar

Bugün insanlar hizmet ve ürün ihtiyaçlarını karşılamak için çevrelerine danıştıkları kadar internet üzerinden de bilgi ve fiyat alma yoluna gidiyorlar. Her geçen gün internet üzerinde arama yapan insan sayısı azalmadığı gibi artıyor da. Hal böyle olunca pazarlamacılar da hedefledikleri kitleye ulaşmak için çeşitli yöntem ve metotları uygulama yoluna gidiyorlar. Web sayfalarının arama motorundaki görünürlüğünü arttırmak için SEO ve SEM olarak kısalttığımız taktikleri uygulayarak daha fazla gelir elde etmeye çalışıyorlar.

Bu rehberde de sıklıkla karıştırılan SEO ve SEM’den bahsedecek, bu iki uygulama arasındaki temel farklılıklara değineceğiz.

Search engine optimization yani “Arama motoru optimizasyonu” kelimelerinin baş harflerinden oluşan SEO ile Search engine marketing (Arama motoru pazarlamacılığı) SEM farklı yöntemler olsa da nihai amaç hep aynıdır: Satışları arttırmak, daha fazla müşteriye ulaşmak ve marka bilinirliğini geliştirmek. Ancak bu amaca ulaşmak için iki yöntemde de farklı yollar kullanılır. SEO stratejilerinde işletmelerin organik olarak büyümesi ve rakiplerinin önüne geçmesi amaçlanırken, SEM stratejilerinde siteye giren ziyaretçi sayısı ücretli reklamlarla arttırılır.

Tabii her işletmenin veya web sitesinin ihtiyaçları, beklentileri farklı olabilir. Bu farklılıklara uygun yol ve yöntem izlemek gerekeceği için SEO ve SEM’in mahiyetini bilmek çok önemli. Yazımızı okumaya devam ettiğiniz takdirde siz de bu iki pazarlama yöntemi arasından hangisinin daha uygun olacağı noktasında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

SEO Nedir?

Bir web sitesinin ziyaretçi sayısını organik olarak, tamamen ücretsiz kaynaklarla arttırmak için önde gelen arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek için yapılan işlemlerin tamamına SEO denir.

Google ve Bing gibi arama motoru devleri, kullanıcıların yaptıkları aramalarla en uyumlu ve isabetli web sitelerini daha üst sıralarda çıkarmak için gelişmiş algoritmalardan faydalanırlar. Pazarlamacılar da sitelerini mevcuttan daha üst sıraya yükseltmek için çeşitli SEO stratejilerini takip ederler. Burada hedef, belirlenen anahtar kelime için arama motoru sonuçları sayfasında (SERP) organik olarak rakiplerin önüne geçmektir.

SEM Nedir?

SEM, bir web sayfasının arama motoru sonuç sayfasındaki görünürlüğünü arttırmak için ücretli reklamlardan faydalanma yöntemine denir. Google ve diğer çoğu arama motorunda bir kelimeyi arattığınız zaman karşınıza iki şey çıkar: Organik sonuçlar ve ücretli reklamlar. Yine Google’dan örnek verecek olursak, ücretli reklamlar her zaman en üstte çıkar ve tıklamaların çoğunu alırlar. İşletme ve bireysel kullanıcılar web sitelerinin görünürlüğünü arttırmak için Google’a ücret ödeyerek ayrılan reklam alanlarında yer alabilirler.

SEO ve SEM Arasındaki 3 Temel Fark

Daha önce de ifade ettiğimiz üzere SEO ve SEM’in hedefi aynı olsa da izlenen yöntemler çok farklıdır. Arama motoru sonuçlarının sıralandığı sayfada daha üstte yer almak istiyorsanız, bu iki yöntemden hangisini takip edeceğinizi planlayıp hareket etmeniz gerekir. Bunun yolu da SEO ve SEM arasındaki temel 3 farkı anlamaktan geçer.

SEO ve SEM Farklı Arama Sonuçlarını Hedefler

İşletme, KOBİ veya herhangi bir web sitesinin arama motorlarındaki görünürlüğünü amaçlayan SEO ve SEM’in en temel farklı, maliyet noktasında ortaya çıkar. SEO daha çok web sitesinin görünürlüğünü etkileyen iç ve dış faktörleri iyileştirmeyi amaçlar. SEM’de ise bunların hiçbirine gerek yoktur. Üst sıralarda yer almak için gereken ücret teklifini yapan herhangi bir site en tepeye kurulabilir.

Organik olarak sonuçların sıralandığı sayfadaki konumunu iyileştirmek isteyen SEO uzmanları, bu doğrultuda özgün içerik oluşturarak algoritmanın dikkatini çekmeye çalışır. Tabii ki Google veya Bing gibi arama motorları algoritmalarının tam olarak nasıl işlediğini kamuoyuyla paylaşmış değiller. Ancak aşağıda listelenen kriterlerin çok önemli olduğunu biliyoruz.

Safya başlığı: Bir sayfanın başlığında mutlaka hedef anahtar kelimenin veya bir varyasyonunun geçmesi gerekir.

İçerik kalitesi: SEO çalışması yapanlar veya pazarlamacılar mutlaka özenle kaleme alınmış, ziyaretçilere aradıklarını sunabilen, ara başlık ve görsellerle süslenmiş özgün makaleler hazırlamalıdır.

Mobil cihazlarla uyumluluk: Malum olduğu üzere arama motorlarını kullanan büyük bir çoğunluk cep telefonları ve tabletlerle sitelere erişim sağlıyor. Responsive, yani mobil cihazlara duyarlı bir tasarım dili benimsemeniz arama motorlarının sizi öne taşımasına katkı sağlayacaktır.

Backlink: Diğer web sitelerinin referans olması şeklinde özetleyebileceğimiz backlinkler sayesinde daha üst sıralarda yer almanız kuvvetle muhtemeldir.

Site açılış hızı: Arama motorları ziyaretçilerin yavaş açılan web sitelerinde zaman kaybetmesinden hoşlanmazlar. Bu sebeple sayfa açılış hızı yüksek olan sitelere öncelik verirler.

Web sayfanızı SEO uyumlu hale getirirken yukarıda sıralanan basit önerileri hayata geçirerek işe başlayabilirsiniz. Site içi ve dışı SEO çalışmaları tamamlanmış, sürekli özgün içeriklerle beslenen ve backlinklerle desteklenen web siteleri günün sonunda rakiplerinin önüne geçecektir. Üstelik bunun için Google veya diğer arama motorlarında ücretli reklam çalışması yapmanıza da gerek kalmayacaktır.

Diğer yandan SEM’de ise web sitesi sahipleri otomatik olarak hedef anahtar kelimede en üst sırada yer almak için arama motorlarına ücretli reklam verirler. SEM pazarlamasının Google’da iki farklı tipi vardır: Arama reklamları ve alışveriş reklamları.

Arama reklamlarında işletmeler bir anahtar kelime veya cümle için Google’a teklif verirler. En yüksek teklifi veren işletme veya web sitesi, ilgili aramayı gerçekleştiren kullanıcıların karşısına en üstte çıkarlar. Bu reklamlarda da tıklama başına ücret (PPC) politikası izlenir. Yani satın alma yapsın veya yapmasın, sitenize giden her bir kullanıcı için reklam bütçenizden ücret kesilir.

Alışveriş reklamlarında da yine PPC modeli izlenir. Ancak burada Google sitenizi “Alışveriş” sekmesinde gösterir ve e-ticaret sitenizin ürün sayfasına bağlantı verir. Ürünün görseli, başlığı ve fiyatı gibi bilgiler en üst bölümde yer alarak kullanıcılar alışverişe davet edilir.

SEO’nun Sonuç Vermesi SEM’den Daha Uzun Sürer

Evet, her ne kadar ücretsiz ve organik olması gibi avantajlarıyla öne çıksa da SEO çalışmalarının SEM’den daha uzun vadede sonuç verdiği bir gerçek. Bir SEO stratejisinin sonuç vermesi 3 ay ila 2 yıl gibi uzun bir zaman alabilir. SEM’de ise böyle bir durum söz konusu değildir. Tabiri caizse parayı veren düdüğü çalar. Reklam kampanyası oluşturan ve gerekli bütçeye sahip herhangi bir web sitesi, dakikalar içerisinde trafik çekmeye başlayabilir.

Malum olduğu üzere her gün milyonlarca insan arama motorlarını kullanarak istedikleri ürün ve hizmetlere ulaşmaya çalışıyor. Haliyle dijital pazarlama sektöründe rekabet inanılmaz yüksek. Arama motorunda arattığınız herhangi bir kelimede en üst sırada yer almak için zaman ve emek harcamanız gerekecek. Yüksek kaliteli içerikler, dış web sitelerden sitenize yöneltilen backlinkler ve ziyaretçiler için ideal bir kullanıcı arayüzü tasarlamak zaman alan işler.

Diğer yandan SEM ise Google Ads’te oluşturacağınız basit bir reklam kampanyasının ardından ziyaretçilerin sitenize akın etmesini sağlayabilir. Tabii bunun için ideal hedef anahtar kelimeleri belirlemeniz ve potansiyel müşterilerin beklentilerini karşılayacak web sayfaları tasarlamanız gerekecek. Yeteri kadar reklam bütçeniz de varsa SEO’da olduğu gibi sonuç almak için beklemenize hiç gerek kalmayacaktır.

SEO, Kısa Vadede SEM’den Daha Pahalıya Mal Olabilir

Şaşırtıcı ama gerçek: SEO normalde SEM’e kıyasla daha uygun maliyetli olmasıyla bilinir. Neticede organik olarak sonuçların sıralandığı sayfada en üstte yer almaya çalışmak için yaptığınız işlemler, Google Ads’e reklam bütçesi ayırmak kadar pahalı olmayacaktır.

Ancak hedeflenen bu organik büyümeyi başarmak için kaliteli özgün içerik üretebilecek yazarlarla anlaşmanız, SEO uzmanlarıyla çalışmanız veya rakip siteleri ve sektörü analiz etmenizi sağlayacak SEO araçlarına yatırım yapmanız gerekir. Tüm bu çabaların meyve vermesi aylar veya bazen yıllar alabileceği için yatırımın geri dönüşü SEM’den daha uzun süre alabilir.

Fakat günün sonunda organik olarak görünürlüğünü arttırmış, doğal yollarla web sitesine ziyaretçi çekebilen web siteleri uzun vadede çok yüksek getiri sağlayabilir. SEM ile hızlı sonuç alabilmek mümkün, evet. Ancak bütçeniz bittiği zaman görünürlüğünüz birden düşecek ve sıralamada arka sıralara doğru gerileyeceksiniz.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?