Daha Önce Ads Reklam Vermeyenler İçin Google' dan 16.500 TL' ye Kadar Reklam Fırsatı Daha fazla bilgi al

Search Console Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Google, pratik ve konforlu bir deneyim sunmak adına, kullanıcıları için çeşitli servisler ve araçlar geliştirir. Bu servislerden biri olan Search Console, ilk olarak “Google Webmaster Tools” ismi ile kullanıcılara sunulan ücretsiz bir araçtır. Birçok açıdan yararlı sonuçlar sağlayan Search Console; ilgili web sitenin tarama ve indeks durumu, SEO ve trafik performansı gibi hususlarda istatistik ve veri sağlar. Google Search Console, kurulumu ve kullanımı itibariyle ücretsiz bir araçtır.

Search Console Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Web site trafiğinizi artırmak için benimseyebileceğiniz birçok yaklaşım, başvurabileceğiniz pek çok yöntem mevcuttur. Ancak, web sitenize ilişkin ön izleme, URL deneyimi, dizin, performans, deneyim, geliştirmeler, güvenlik, manuel işlemler, eski araçlar ve raporlar, bağlantılar ve ayarlar gibi çeşitli seçenekleriyle istatistik ve veri aktarımı sağlayan Search Console, SEO stratejinizi belirlerken mutlaka yardım almanız ve yararlanmanız gereken servislerdendir.

Hedef trafik hacminizi elde etmek için çeşitli raporlara gereksinim duyarsınız. Örneğin, web sitenizin performansına ilişkin ayrıntılı ve doğru bilgilerle oluşturulmuş bir rapor; eksik yönlerinizi belirlemeniz ve iyileştirilmesi gereken noktaları tespit edebilmeniz adına son derece yararlı olacaktır. Search Console, bu tür performans raporlarını alabileceğiniz, SEO performansınızı iyileştirmek amacıyla faydalanabileceğiniz birçok istatistiği, veriyi ve bilgiyi raporlayarak sizlere sunar.

Google Search Console Kaydı Nasıl Yapılır?

Web sitenizi Google Search Console’a kaydetmek için ilk olarak mülk oluşturmalısınız. Mülk oluştururken “Alan Adı Doğrulaması” ve “URL Ön Eki Doğrulaması” olmak üzere iki farklı doğrulama opsiyonu ile karşılaşacaksınız. Herhangi bir opsiyonu seçerek mülk oluşturabilirsiniz. Alan Adı Doğrulaması, domain odaklı Search Console mülkü oluşturulmasını ifade eder. Şayet Alan Adı Doğrulaması üzerinden mülk oluşturmak istiyorsanız, subdomain’lerinize ilişkin verileri de tek bir mülkte görüntüleyebilirsiniz.

Search Console kaydında başvurabilecek bir diğer seçenek olan URL Ön Eki Doğrulamasını tercih edecekseniz; HTML dosyası ile doğrulama, HTML etiketi ile doğrulama, Google Analytics ile doğrulama, Google Tag Manager ile doğrulama, DNS üzerinden TXT veya CNAME kaydı ile doğrulama olmak üzere beş farklı doğrulama seçeneğinden herhangi birini kullanarak doğrulama yapmanız gerekecektir. Search Console kaydı oluşturduktan sonra verilerinizi görüntülemek için bir ila üç gün kadar beklemeniz gerekebilir.

Search Console Nasıl Kullanılır?

Web siteniz için Search Console üzerinden mülk oluşturmanız halinde servisten yararlanabilirsiniz. İlk olarak, Search Console ana ekranı sizleri karşılar. Ana sayfanın yanı sıra birçok sayfa ve sekme ile birlikte web sitenize ilişkin performans verileri, teknik hatalara dair bilgiler ve veriler sizlere sunulur. Google Search Console mülkü oluşturmanızı takiben birkaç gün içinde internet sitenize ilişkin bilgiler, veriler ve istatistikler raporlanarak sizlerle paylaşılır.

Ön İzleme

Google Search Console’da web sitenize ilişkin mülkünüzü açtığınızda sizleri karşılayan ekran “ön izleme” ekranıdır. Ön izleme ekranı bir bakıma özet niteliği taşır. Burada performans, dizin, deneyim ve geliştirmeler olmak üzere dört temel başlık altında sitenize ilişkin verilerin ön izlemesi sunulur. Paylaşılan verilere ilişkin detaylara ulaşmak isterseniz, ilgili bölümün yanında yer alan butonları kullanabilirsiniz.

URL Denetim Aracı

URL’niz hakkında Google dizininden bilgi almanıza yardımcı olan araca “URL Denetim Aracı” adı verilir. URL Denetim Aracı sayesinde şunları görüntüleyebilirsiniz: kaynak kodlar, son taranma zamanı, URL’nin keşfedilme yeri, tarama izin durumu, indeksleme izin durumu, Googlebot tarafından tercih edilen URL, URL’nin mobil kullanım uyumluluğu, URL’de kullanılan Schema Yapısal Veri İşaretlemeleri.

Performans

Performans sekmesi yardımıyla web sitenize ilişkin organik trafik istatistiklerine ulaşabilirsiniz. Performans aracı, ilgili web sitesi hakkında ve en fazla son on altı ay olmak üzere geçmişe yönelik organik trafik bilgilerini paylaşır. Keşfet, Arama Sonuçları ve Google Haberler olmak üzere kendi içinde üç başlığa ayrılan Performans, verilerinizin raporlanarak sizlere sunulmasına yardımcı olan araçtır.

Arama Sonuçları

Arama Sonuçları, Performans menüsünün ilk alt menüsüdür. Bu ekran üzerinden organik trafiğinize ilişkin performans verilerini inceleyebilirsiniz.

Keşfet

Keşfet, ilgili web sitenin Google Discover üzerinde gösterdiği performansa ilişkin verilerin raporlandığı alt menüdür.

Google Haberler

Google Haberler, web sitenizin Google News kaydı olması halinde organik trafiğe dair raporlama sunan alt menüdür.

Dizin

Dizin, Google Search Console’da kayıtlı web sitenizde yer alan URL’lerin tamamına ilişkin taranabilir, indekslenebilir ve ulaşılabilir olması açısından verilerin paylaşıldığı alandır.

Sayfa Sayısı

Sayfa Sayısı sekmesi, ilgili web sitede bulunan URL’lerin indekslenebilirliği ve taranabilirliği ile alakalı birtakım istatistiklerin ve verilerin raporlandığı alandır.

Video Sayfaları

Sayfalarınıza eklenen videoların Google’daki indekslenme durumunu takip edebilmenize olanak tanıyan araç ise Video Sayfalarıdır.

Site Haritaları

Site Haritaları, web sitenizde kullandığınız site haritalarının listelendiği alandır. Bu alan üzerinden web sitenizdeki aktif site haritalarının URL’lerini Google’a gönderebilirsiniz. Site haritalarınızdan herhangi birinde hata olması halinde “Hata” uyarısı alarak durumdan haberdar olmanızı ve hata detaylarınızı öğrenmenizi sağlar.

URL Kaldırma

Google’da listelenmesini arzu etmediğiniz URL’leri kaldırma talebinde bulunmak için URL Kaldırma sekmesini kullanabilirsiniz. Bu sekme üzerinden, geçmişteki URL kaldırma taleplerinizi de görüntüleyebilirsiniz.

Deneyim

Deneyim sekmesi üzerinden web sitenizin kullanılabilirlik deneyimine ilişkin verilerin raporlarına ulaşabilirsiniz.

Sayfa Deneyimi

Web sitenizin mobil ve masaüstü sürümünde belirlenen Core Web Vitals sorunları, HTTPS protokolü kullanımına ilişkin problemler, ve mobil kullanılabilirlik problemlerini görüntülemek için Sayfa Deneyimi sekmesini kullanabilirsiniz.

Önemli Web Verileri

Önemli Web Verileri sekmesi üzerinden web sitenizin mobil ve masaüstünde gösterdiği Core Web Vitals uyumluluğuna ilişkin raporlara ulaşabilirsiniz.

Mobil Kullanılabilirlik

Web sitenizdeki URL’lerin tamamı için mobil uyumluluk durumunu kontrol etmenize yarayan sekme ise Mobil Kullanılabilirlik sekmesidir.

Geliştirmeler

Geliştirmeler, web sitenizde AMP ve Yapısal Veri İşaretlemeleri vb. yapılar kullanıyorsanız bunlara ilişkin raporların sunulduğu alandır.

Güvenlik ve Manuel İşlemler

Güvenlik ve Manuel İşlemler menüsünü kullanarak web sitenize verilmiş Google cezası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Güvenlik Sorunları

Web sitenizde zararlı bir yazılım tespit edilmesi halinde, ilgili zararlı yazılım hakkındaki detaylardan haberdar olmak için Güvenlik Sorunları sekmesini kullanabilirsiniz.

Web Araçları

Web Araçları sekmesi üzerinden masaüstü ve mobil için Reklam Deneyim Raporu, Kötüye Kullanım Deneyimleri ve Kötüye Kullanım Bildirimlerine ulaşabilirsiniz.

Bağlantılar

Web sitenizdeki iç bağlantılar ve dış kaynaklardan gelen bağlantılara ilişkin bilgilere ulaşmak içinse Bağlantılar menüsünü kullanabilirsiniz.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz Mi?
Merhaba 👋 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?