Ofis hayatı beyaz yakalıların iş yaşamında önemli bir yer kaplıyor. Peki sizler de ofis alanlarının düzgün bir iş işleyişi için olmazsa olmazlardan olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu yazının sonunda bu fikrinizin değişme ihtimali bir hayli yüksek.
Özellikle koronavirüs pandemisinin etkisini göstermesinin ardından uzaktan çalışma gerçekleştirmeye uygun pek çok iş yeri ve ofis, pandemi önlemleri kapsamında bu yola başvurdu. Ofis işlerinin evden de halledilebiliyor ve yine koordineli çalışılabiliyor oluşu, pek çok sektör için ‘ofise gelmenin gerekliliği?’ sorusunu ortaya koydu.
Aslında bu konu, pandemi süreciyle ortaya çıkmış bir tartışma konusu değil. 2015 yılında Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, remote çalışan kişilerin sağladığı en büyük kazançlar; daha az masraf, daha bağımsız bir ortam ve ulaşıma harcanan vakitten tasarruf.
Bunun yanında, 2019 yılı itibarıyla şirketlerin %66’sının evden çalışmaya izin verdiğini, %16’sının ise tamamen remote çalışan iş ekiplerinden oluştuğunu biliyor muydunuz? O zaman gelin, birlikte remote çalışmanın tam olarak ne olduğuna, ofisten çalışmaya göre farklarına ve faydalarına göz atalım.
Remote çalışma konsepti, veya uzaktan çalışmak, çalışanlara ofis dışında bir çalışma alanı öngören bir iş çeşididir. Bu çalışma konseptinin temel mantığı, iş yapmak için belli bir mekana bağlı kalmanın, işin verimli ve başarılı bir şekilde ortaya konulabilmesinin önünde engel oluşturacağıdır.
Remote çalışma sayesinde çalışma saatleri çalışanlar tarafından serbestçe ayarlanabiliyor. Bu sayede çalışanlar iş ve özel hayatlarındaki dengeyi kendileri ayarlama imkanına sahip olarak her iki alanda da verimlerini en üst düzeye çıkartabiliyor ve iş hayatının streslerinden minimum düzeyde etkileniyor. Bu sayede iş motivasyonu yüksek tutulur ve yapılan işten maksimum fayda sağlanır.
Bunlarla birlikte, remote çalışmanın da kendi içinde birçok farklı modeli olduğunu belirtelim. Haftanın birkaç gününü evden çalışarak geçirenlerle birlikte, tamamen uzaktan çalışan insanlar da mevcut. Son zamanlarda daha yaygınlaşsa ve pandemi süreci nedeniyle hayatlarımızın tam ortasına girmiş olsa da, remote çalışmak hala yeni bir konsept ve pek çok firma bu konsepti en verimli şekilde kullanmanın yollarını hala arıyor.
Remote çalışma veya remote work denilen kavram, günümüzde çoğu şirket tarafından benimsenen bir çalışma modelidir. Büyük şirketlerde bile ofise gelme zorunluluğu neredeyse kalmadı. Teknolojinin gelişmesi ve işlerin yapay zekalı cihazlara aktarılması sebebiyle, işyerine gidilmeden bile çalışmak mümkün olmaya başladı. Remote çalışma modeli, birtakım materyallerle yapılmak zorundadır. Teknolojik aletlerin kullanıldığı ve uygun çalışma ortamının bulunması gereken bu çalışma modelinde, verimin arttırılması önemlidir. İşyerinde kazanılan verimi evde, kafede veya remote çalıştığınız her yerde kullanabilmelisiniz.
Remote çalışma modeli için edinilmesi gereken en önemli eşya bilgisayarlardır. İster masaüstü ister dizüstü olsun, herhangi bir bilgisayarı mutlaka edinmelisiniz. Ayrıca yapacağınız önemli görüşmeler için bilgisayarınıza bağlı kaliteli bir internet bağlantısı gerekli. Görüşme esnasında iletişimin kopmaması ve çalışmalarınızın aksamaması için, bağlantınızın iyi olması önemlidir. Bilgisayar dışında kullanmanız gereken teknolojik aksesuarlar olabilir.
Görüşmelerde kullanacağınız kamera, ses kalitesini arttırmak için kulaklık, önemli belgeleri imzalamak veya okumak için yazıcı ve tarayıcınızın mutlaka bulunması gerekir. Bu eşyalar remote çalışmayı kolaylaştırırken, çalışma ortamını ofis ortamına çevirerek işinize adapte olmayı sağlar. Ofis ortamı, kalabalık ve baskı nedeniyle çalışanları bunaltabilir. Ofis çalışanlarının ev gibi rahat hissettikleri ortamda çalışma yapmaları, verimi arttıracaktır.
Remote çalışmanın pek çok alanda çeşitli faydaları var. Üstelik bu faydalar yalnızca çalışan üzerinden değil aynı zamanda şirketlerin kendileri üzerinden de tespit edilebiliyor. Yaratılan bu serbestlik ortamı düzgün idare edildiğinde, yapılan işin her aşamasındaki verimi arttırabiliyor.
Remote çalışmanın şirkete sağladığı en önemli yarar, çalışanların remote çalışma sayesinde edindiği esnekliği verimliliğe dönüştürerek üretkenliklerini arttırması oluyor. Uzaktan çalışan insanlar, üzerinde çalıştıkları işlere iş yerlerinde olduğundan daha detaylı vakit ayırabiliyor ve daha iyi bir iş ortaya çıkarabilmek için daha hevesli oluyorlar. Bu konuda çalışanların büyük bir kısmının uzaktan çalışmanın üretkenliklerini arttırdığını düşünmesiyle beraber, yayınlanan bazı raporlara göre patronların önemli bir kısmı da bu hususta çalışanlarla aynı fikirdeler.
Üretkenliği arttırıyor oluşunun yanında, uzaktan çalışmanın çalışanlarının motivasyonunu arttırdığı da bir gerçek. Pek çok araştırmada, çalışanların remote çalışma imkanı sunan bir şirketten teklif almaları durumunda, mevcut işlerinden ayrılma eğilimlerinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun da yanında, remote çalışan kişilerin kendilerini daha mutlu ve daha değerli hissettikleri de belirtiliyor.
Bu motivasyonel ve üretkenliğe yönelik olumlu etkilerin yanı sıra, uzaktan çalışmanın bir patronu en ilgilendiren kazancı tabii ki de sağladığı tasarruf. Remote çalışma konsepti direkt olarak ofis giderlerinde büyük bir azalmaya sebep oluyor ve bu durum şirketlerin çalışan başına muazzam bir maliyet azalması yaşamasına olanak sağlıyor.
Tabii tüm bu durumlar, çalışanın mutluluğu ve işe bağlılığı sayesinde gerçekleşiyor. Bu mutluluğun ilk adımı ise evden çalışmanın, iş yerindeki stresli ortamdan çok daha huzurlu bir çalışma ortamı sunuyor olması. Belirli bir zaman aralığında ofiste bulunma zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla elde edilen serbestlik, çalışan kişinin yorulduğu veya dinlenmeye ihtiyaç duyduğu anlarda bunu direkt olarak sağlayabilmesiyle hem işinde daha mutlu hem de daha başarılı olmasını sağlıyor.
Ayrıca esnek çalışma saatleri sayesinde ebeveyn olan çalışanlar ve öğrenimlerine devam ederek kendisini geliştirme yolları arayan çalışanlar remote çalışma konseptinden çok büyük bir fayda görüyorlar. Katı zaman kurallarına uymak yerine çalışanlar işlerine başlamadan önce, veya bitirdiklerinde, eğitimlerini alabiliyor ya da çocuklarıyla ilgilenebiliyorlar.
Tüm bu artılarıyla birlikte, pandemi nedeniyle hayatımızda daha da fazla yer eden remote çalışma konsepti, artık çok daha güçlü bir seçenek ve bu şekilde çalışmaya uygun şirketler için tercih edilmemesinin hiçbir sebebi yok.
Remote çalışma, iş yaşamında gerçekleştirilmesi gereken birçok faaliyetin belirli bir yerde yapılması zorunluluğunu ortadan kaldıran çalışma modelidir. Bu çalışma modelinde, ofis dışında bir yerde çalışmanın hem çalışana hem işverene fayda sağladığı görülmektedir. Genelde evden yürütülen remote çalışma modeli, home office olarak değerlendirilebilir. Çalışanın ofisten ayrı faaliyet sürdürmesi, çalışmayı esnek hale getireceğinden verimliliği arttıracaktır. Ofis ortamı yaratıcılığı ve verimliliği söndürebilir. Remote çalışan bireyler, sakin kafa ve esnek zamanlamayla faaliyet sürdürdüğü için çalışmaları daha üretken hale gelir.
Remote model işveren firma çalışanlarının verimliliğini arttırırken, şirketin tasarruf etmesini de sağlar. Bir firmanın kâr etmesi, şirketin temel amaçlarından biridir. Bunu sağlamak adına ofiste çeşitli düzenlemeler yapılır. Remote çalışma modelinde, çalışanlar evden faaliyet sürdürdüğü için şirketin kira, ofis mobilyası ve diğer giderleri gibi masraflardan kaçınmasını sağlar.
Ofis ortamında çalışmak çalışanları fazlasıyla yorabilir. Adapte olma süresinin kısalması, tüm günün şirkette geçirilmesi gibi durumlar önce çalışanı, sonra da firmayı olumsuz etkileyecektir. Remote çalışma modeline izin veren veya dönüş yapan firmalarda, çalışanın şirkete olan sadakati artar. Çalışanların kendine zaman ayırmasına ve adapte olmasına yardımcı olan firmalara olan güven artar.
Remote çalışma modeli esnek çalışma imkanı sağladığından, çalışanların hem işine hem de kendine vakit ayırması sağlanabilir. Daha esnek yaşam tarzı sayesinde işe adapte olma süresi artar ve çalışanlar kendilerine vakit ayırabilir. Ev işleri, çocuk bakımı, spor veya sosyal aktivite gibi önemli faaliyetleri gerçekleştirebilme şansları artar. Ofisin boğuculuğundan kurtulan çalışanlar, esnek çalışma modeli sayesinde çalışma saatlerini kendine göre düzenleyip plan yapabilir.
Kalabalığın arasında, ksııtlı saatler çerçevesinde yürütülen faaliyetler, çalışanlarda motivasyon düşüklüğü ve strese yol açabilir. İşi zamanında yetiştirmek, saatlerce ofiste olmak bireylerin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Stresli çalışma süreci hem yapılan işe hem de insan sağlığına etki eder. Kısıtlanma olmadan, kendine vakit ayırarak çalışan çalışanlar işlerinde daha yüksek performans gösterirken sağlıklarını korur.
Uzaktan çalışma, uygun ortam olduğunda sağlıklı ve esnek olacağından üretkenlik artar. Çalışanlar kendileriyle ilginebildiği için adapte olma süreleri artar ve işlerinin üstüne daha çok düşer. Bu sayede üstünde çalışılan proje veya iş kısa sürede biterken, daha yaratıcı ve üretken çalışmalar ortaya çıkar. Esnek çalışma ortamında ilham alınabilecek birçok fikir olduğundan, çalışanlar daha yaratıcı olmaktadır.
Çalışanlar, uzaktan faaliyet gösterdiğinde yapılan işle ilgili daha hevesli olurlar. Verilen proje ve çalışmanın üstüne düşerek, daha yoğun ve verimli çalışmaları kısa sürede toparlar. Hafta içlerine uyanmak çoğu çalışan için eziyet olabilir. Özellikle pazartesi günleri, ofis çalışanlarınca pek sevilmez. Remote çalışma modeli pazartesi sendromu da denilen hafta içi işe gitme stresini ortadan kaldırır. Evden çalışırken sadece kendi işinize odaklandığınızdan, çalışma arkadaşlarınızın soru sorması veya işleri hakkında sizden yardım istemeleri çalışmalarınızı bölmeyecektir. Böylece üstünde çalıştığınız projeye daha fazla adapte olabilirsiniz.