Açılımı İngilizcede click-through rate olarak geçen, Türkçeye ise “tıklanma oranı” olarak uyarlayabileceğimiz CTR bir reklam kampanyasının tıklanma sayısını gösterim sayısına bölerek elde edilen bir değerdir.
Daha iyi anlaşılması için örnek vermek gerekirse, Google Ads’te yayınlamış olduğunuz reklam kampanyasının 10 bin kez gösterildiğini ve 500 kişinin bu reklamı ilgi çekici bulup tıkladığını farz edelim. Bu durumda kampanyanızın CTR oranı yüzde 5 olurdu.
İnternet pazarlamacılığında en çok tercih edilen tıklama başına ücret ödeme (PPC) reklamlarının verimliliğini ölçmenin yolu CTR oranından geçer. Google Ads üzerinden örnek verecek olursak, CTR oranınız ne kadar yüksekse aynı ölçüde kalite puanınız da artar ve daha uygun maliyetlerle reklam vermeye devam edebilirsiniz. Rehberimizde CTR’in nasıl hesaplandığını, PPC reklam çalışmalarında ne kadar önemli olduğu gibi merak edilen soruların cevaplarını bulacaksınız.
Peki bu CTR oranı bize neyi gösteriyor? Ne anlam ifade ediyor?
Hazırlamış olduğunuz reklam kampanyasının performansını ölçmenin en iyi yolu CTR oranını analiz etmekten geçer. Eğer birden fazla reklam çalışması yürütüyorsanız, CTR oranının hangisinde yüksek olduğunu ölçümleyerek gelecekteki kampanyalarınızı bu doğrultuda optimize edebilirsiniz. Örneğin müşterileri satın almaya teşvik eden cümlelere yer verdiğiniz reklam daha çok tıklama alıyorsa, verimsiz diyebileceğimiz diğer kampanyaları bu veriler ışığında yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu da reklam bütçenizi daha verimli kullanabileceğiniz anlamına gelir.
CTR değerleri farklı reklam kampanyalarının performansını ölçme noktasında da gayet işe yarar sonuçlar veriyor. Mesela video, görsel veya metin bazlı reklamlardan hangisinin daha yüksek CTR oranına sahip olduğunu görerek bu kategoriye yoğunlaşabilirsiniz.
Nihayetinde CTR oranını mümkün mertebe yüksek tutmak çok önemi, çünkü bu metrik doğrudan kalite puanınızı etkiler. Google Ads ve diğer arama motoru pazarlama platformları, CTR oranı yüksek kampanyaların ziyaretçilerin ilgisini çektiğini kabul ederek kalite puanınızı yükseltir. Bu da daha uygun maliyetle reklam yayınlayabilmenizi mümkün kılar.
Formül çok basit. Reklamınıza tıklayan kişi sayısını o reklamı görüntüleyen kişi sayısına böldüğünüz zaman CTR oranını elde edersiniz.
(Reklamın toplam tıklanma sayısı) / (Toplam görüntüleme sayısı) = CTR diyebiliriz.
Google Ads başta olmak üzere tıklama başına ücretli reklam kampanyası yaptığınız herhangi bir mecrada CTR oranı otomatik olarak hesaplanır ve tarafınıza sunulur. Yüksek bir CTR oranı, reklamın çok ilgi çekici olduğu anlamına gelir. Çünkü reklamı görüntüleyenlerin yüksek bir yüzdedeki kısmı tıklamaya yönelmiş demektir.
Tabii CTR oranının reklam kampanyalarında kale alınması gereken tek kriter olmadığını da belirtmek gerek. Hatta bazen CTR oranları yatırımın geri dönüşünü hesaplamak isteyenler için yanıltıcı dahi olabilir.
Mesela bir e-ticaret siteniz olduğunu farz edelim ve sizin için en önemli dönüşümün ziyaretçi tıklamalarının satın alma ile sonuçlanması olduğunu düşünelim. Analiz yaptığınızda A isimli bir reklam kampanyasının yüzde 10, B isimli diğerinin ise yüzde 7’lik bir CTR oranına sahip olduğunu gördüğünüzü varsayalım. B isimli reklam kampanyası düşük CTR oranına rağmen yüzde 20 gibi yüksek bir dönüşüm ve satın alma oranına sahip olabilir. Bu durumda CTR oranı düşük olsa da B isimli kampanyanın daha yüksek ROI, yani yatırımın geri dönüş oranına sahip olduğu ortaya çıkacaktır.
Reklamcı ve pazarlamacılar tarafından sıkça tartışılan bir konu da ideal CTR oranıdır. Aslına bakılırsa bu sorunun tek bir cevabı yok. Hedef anahtar kelime, reklam kanalı ve reklamınızın amacı gibi kriterlere göre bu durum değişiklik gösterebilir. CTR oranını yükseltmek için kullanabileceğiniz sihirli bir değnek yok ne yazık ki.
İdeal, ortalama CTR oranı sektöre göre değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse seyahat ve ulaşım sektöründeki reklamların ortalaması yüzde 8.54 civarındadır. Bu durumda ideal CTR oranının yüzde 10-11 olacağını söyleyebiliriz. Dişçi ve dental hizmetler kategorisine baktığımızda ise ortalamanın yüzde 5.44 olduğunu fark ediyoruz.
Gördüğünüz üzere sektöre göre ortalama CTR oranları değişiklik gösterebiliyor. Genel ortalamanın ise yüzde 4-6 arasında değiştiğini, iyi bir Google Ads CTR oranının ise yüzde 6-7 bandında seyredeceğini söyleyebiliriz.
Şaka değil ama gerçek: CTR oranının yüksek olması her işletme veya web sitesi için iyi bir şey olmayabilir. Eğer insanlar reklamınızı ilgi çekici bulup sitenizi ziyaret ediyor, ancak bunun sonucunda hizmet veya ürün alımına yönelmiyorsa sorun var demektir. Yüksek CTR’in zarara yol açma sebepleri ise gayet açık:
Bu noktada yapılması gereken her zaman için yüksek CTR oranının peşinde koşmak değil, sektörünüzle tam alakalı ve isabetli anahtar kelimelerde CTR’i iyileştirmeyi hedeflemek olmalı. Rekabetin düşük olduğu, uygun tekliflerle başa çıkabileceğiniz kelimeler sayesinde gayet iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Reklam bütçesini en verimli şekilde yönetmek, maliyetleri düşürerek en yüksek faydayı elde etmek isteyenlerin hedefi CTR oranını yükseltmek oluyor. Bunu başarmak için yapılması gerekenler ise kısaca şu şekilde özetlenebilir:
CTR oranınız ne kadar yüksek olursa kalite puanınız da aynı şekilde iyileşecek ve daha uygun maliyetlerle reklam çalışmaları yürütebileceksiniz. Bunun zaman alan bir işlem olduğunu unutmayın.
Tüm bu işlemler özellikle Google Ads’te reklam vermeye yeni başlamış KOBİ ve esnaflar için yorucu olabilir. Deneme yanılma yöntemiyle en uygun reklam çalışmasını hazırlayana kadar hem zaman hem de para kaybetmeniz işten bile değildir. Bunun yerine alanında deneyimli ve uzman reklamcıların bulunduğu Click to Peak ajansıyla çalışarak reklam kampanyalarınızı maksimum faydayı alacak şekilde yönetmeye başlayabilirsiniz.
Hizmet vermeye başladığı günden bu yana Türkiye’nin dört bir yanından, onlarca farklı sektörde şirkete uygun maliyetli reklam çalışmaları yürütme fırsatı sunan Click to Peak müşterileri arasına siz de dahil olun. Bırakın, Google başta olmak üzere diğer mecralardaki reklam kampanyalarınızı biz yönetelim. En uygun reklam modelleri ve metinleri ile CTR oranı başta olmak üzere optimize edilmesi gereken tüm kriterleri biz iyileştirelim. Bunun için mesai saatleri içinde bizimle iletişime geçmeniz ve fiyat teklifi talep etmeniz yeterli olacaktır.