Gizli anlamsal indeksleme yani LSI sayesinde web sitelerindeki içeriklerin ziyaretçi trafiği artırılır. Google’ın kullandığı bu metotla anahtar kelimeler tespit edilir. Anahtar kelimelerin yanı sıra anahtar kelimeler ve terimler arasındaki ilişki de LSI ile anlaşılabilir. Google algoritmaları yayınlanan içerikleri çeşitli biçimlerde analiz eder.
Yazılan metinlerin karşılaştırılması sayesinde Google yararlı gördüğü içerikleri öne çıkarır. Anahtar kelime kullanımı sırasında içerikte belirli bir orana dikkat edilmesi gerekir. Aksi durumda anahtar kelime sayısının az ya da çok olması içeriğin üst sıralarda yer almasını engeller. Google algoritmaları teknolojideki değişimlerle birlikte her geçen gün daha akıllı hale gelmektedir.
Bir web sayfasının neyle alakalı olduğunun anlaşılabilmesi bu algoritmalar sayesinde olur. Kullanıcıların isteklerine daha doğru yanıtlar bulma, kullanıcı deneyimini iyileştirme gibi amaçlarla algoritmalar kendisini sürekli yeniler. Google kullanıcı deneyimlerini iyileştirirken bir dizi çalışma yapması gerekir. Bunun için de çeşitli metotları günceller.
LSI adı verilen ve anahtar kelime kullanımına yönelik geliştirilen Google algoritması da içeriklerdeki anahtar kelime kullanımını analiz eder. LSI tabanlı bir çalışma sayesinde daha yüksek organik ziyaretçi trafiğine sahip olunacağından, özellikle e – ticaret siteleri gibi hedef tüketici kitlesine ulaşmayı amaçlayan siteler özelinde özenli, kapsamlı ve hassas bir LSI taban çalışması yapılmalıdır.
LSI, Latent Semantıc Indexing şeklinde açılımı olan bir kavramdır. Bu kavram Google algoritmalarının içerikleri analizi sırasında önemlidir. Google algoritmaları içeriklerin faydalı olmasını ister. Bu durumda içerikte yer alan kelime ve kelime gruplarını analiz eder. Kullanıcı aramaları ve anahtar kelimelerin arasındaki ilişki LSI ile kontrol edilir.
Arama motoru botlarının yaptığı çalışmalardan biri de tüm web sayfalarının incelenerek dizine eklenmesidir. İçerikler hazırlanırken özgünlüğün yanı sıra anahtar kelime kullanımı bakımından da bazı kurallara dikkat edilmesi gerekir. Anahtar kelimelerin hazırlanan içerikle anlamsal uyumu bu nedenle önemlidir.
Google üretilen içeriklerin yanı sıra bunların anlamına odaklanırken kullanıcı aramalarının indekslerle ilişkisine de bakar. Bu yönüyle oldukça kapsamlı ve çok yönlü bir analiz geliştiren Google, botları aracılığıyla eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunmak adına başarılı bir ilişki incelemesinde bulunur. Anahtar kelime kullanımı yapılırken içerikle uyumlu bir akışta olması önemlidir.
Bunun yanı sıra anlamsal bütünlüğe de dikkat edilmelidir. Anahtar kelime kullanımı yapılacak diye anlamsız cümleler oluşturmak sakıncalıdır. Metnin doğal akışı korunmalı ve anahtar kelime ya da kelime öbekleri bu akışın içine dağıtılmalıdır. Google botları çalışırken internette tarama yapar. Tarama sırasında sayfaları tek tek indeksler.
Google’ın indekslediği bu sayfalarda kullanıcı aramaları ile ilişkilendirilecek kelimeler olması istenir. Uygulamanın amacı kullanıcıların isteklerine en doğru cevabı verebilmektir. Bu sayede kullanıcı deneyimi en iyi koşullarda iyileştirilmek istenir.
LSI sayesinde Google tarafından içeriğin kalitesi değerlendirilir. Arama motorlarında belirli bir terim ya da anahtar kelime kontrol edilir. İçerikte görünmesi gereken bu terim ya da anahtar kelime ve kelime öbekleri yeterli miktarda olmazsa içerik değersizleşir. İçeriğin değersizleşmesi ise potansiyel hacminden çok daha az bir trafik kazanımına neden olur.
Kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için Google’ın geliştirdiği bu algoritmalar arama yapanlara aradıklarını bulmak için yardımcı olmayı hedefler. Kullanıcı internette arama yaparken çeşitli biçimlerde bunu gerçekleştirir. LSI anahtar kelimesi fazla olan bir içerik daha çok sayıda kullanıcının aramasına cevap verebilir. Bu sayede de içerik görüntüleme oranında artış yakalar.
Latent Semantıc Indexing yani LSI gizli anlamsal indeksleme demektir. Google yayınlanan içeriklerde yer alan kelime ya da kelime gruplarında bu konuya yönelik anlamsal bir bağ kurmak ister. Anlamsal bağın kurulması içeriğin üst sıralara çıkarılmasına yardımcı olur. Üst sıralarda konum kazanmaksa organik trafiğin ivmeli bir yükseliş göstermesine yardımcı olur.
Dil işleme yöntemi olarak da kabul edilen LSI uygulandığında eş anlamlı kelimeler, çok anlamlı kelimeler ve deyimler söz konusu ise Google botları içeriği daha değerli bulur. LSI sayesinde kelimeler ve deyimler arasındaki anlamsal ilişki matematiksel formüllerle sağlanır. Anahtar kelime seçimi sırasında anahtar kelime planlayıcıları kullanılabilir.
SEMRush bu planlayıcılardan biridir. Anahtar kelime planlama araçları sayesinde daha çok sayıda LSI anahtar kelime içeriğe eklenebilir. Doğru anahtar kelime seçimi içeriğin görüntülenmesini doğrudan etkileyeceğinden oldukça önemlidir. İngilizce içerikli web sayfası kullananlar için anahtar kelime planlayıcısı olarak kullanılabilecek araçlardan biri de LSI Graph’tır.
Doğru anahtar kelime kullanımı web sayfalarında kullanılan içeriklerin kalitesi için oldukça önemlidir. Anahtar kelime seçimi için kullanılabilecek çok sayıda araç vardır. Bunun yanında örnek içeriklerden yola çıkarak da fikir edinilebilir. Bu sayede kullanıcıların hangi kelimelere ya da kelime öbeklerine odaklanarak arama yaptığı anlaşılabilir.
Anahtar kelime araçları bazen içerikte gereksiz olabilecek anahtar kelime seçimleri de yapabilir. İçerikte yer alan bilgilere dahil edilmek istenmeyen anahtar kelime seçimleri karşısında bu araçlar gereksiz anahtar kelime seçimi yapabilmektedir. Bu durumda anahtar kelime seçimi için karma bir uygulama yapılabilir.
Hem anahtar kelime araçları hem de içerik üreticisinin kendisini okuyucu yerine koyması seçilecek kelime ve kelime gruplarının daha işlevsel olmasına yarar. İçerikler hazırlanırken LSI anahtar kelime kullanımının doğru bir şekilde yapılabilmesi için metnin doğal akışına yerleştirilmeleri uygun olur. Anahtar kelime kullanılacak diye anlamsız cümleler oluşturulmamalıdır.
Anahtar kelimelerin sık sık ve mantık örgüsü kurmadan kullanılması da içeriğe zarar verir. Kullanıcı okuduğu metni anlamalı ve bu bilgiler onun işine yaramalıdır. Kullanıcı anlamsal bütünlüğü olan ve kendisine bilgi veren bunu yaparken de onu sıkmayan metinler okumak ister. Ancak bu sayede nitelikli, zengin ve amacına hizmet eder nitelikli bir içerik sunulabilir.
Özetle, hazırlanan metinlerin; açık, anlaşılır, bilgi içeren, kolay okunan ve yeterli anahtar kelimenin mantıksal örgü içinde kullanıldığı yapıda olması, LSI tabana uygun bir içerik ve SEO yapısı için gereklidir. Aksi durumda metnin değersizleşmesi söz konusu olur. Bu tarz içerikler arama motorları tarafından da öne çıkarılmaz.
Web sitelerinde yayınlanan içeriklerin özgünlüğü kadar anahtar kelime kullanımı da SEO çalışmaları sırasında önemlidir. Bir web adresinde yer alan içerik arama motorlarında üst sıralarda yer aldığında daha fazla ziyaretçi tarafından görülür. Arama motorlarında üst sıralarda görünebilmek için web sitesinde yayınlanan içeriklerin bazı özellikleri taşıması gerekir.
Bu konuda yapılan teknik çalışmaların yanı sıra içerikle ilgili bazı çalışmalara da gerek duyulur. LSI anahtar kelime kullanımı da bu çalışmalardan biridir. Anahtar kelimelere bağlı olarak web sitesinde yer alacak olan içerik kullanıcıya daha hızlı ulaşabilir. Doğru anahtar kelime kullanımı sayesinde web sitesi SEO ile uyumlu hale gelir.
Semantik SEO yöntemi kullanılırken web adresindeki içeriklerin hazırlanması sırasında kullanılan anahtar kelimelerin aynı zamanda eş anlamlılarına da yer verilmesi gerekir. İçeriğin arama motorları tarafından hem yararlı bulunması hem de anahtar kelime bakımından yeterli olması arama motorlarında üst sıraya çıkmasına yarar.
Anahtar kelime kullanılırken kelime öbeklerine de gerek duyulur. Örnek olarak, SEO ile ilgili bir içerik hazırlayacağımız zaman; SEO Nedir? SEO Ajansı Ne Demek? SEO, En İyi SEO Ajansları, SEO Ajansı gibi anahtar kelime ya da kelime grupları tercih edilebilir. Mantıksal bir örgü ve ilişki içerisinde kalmak kaydıyla örnekleri çoğaltmak mümkün.
LSI anahtar kelime bulma içerik üreticisi çalışma yaparken önemlidir. Hazırlanacak içeriklerde bu çalışma çeşitli biçimlerde yapılabilir. Bunlar arasında örnek içeriklerin incelenmesi ve burada yer verilen kelimelere dikkat edilmesi yer alır. Ayrıca Google araması yapılarak da anahtar kelime kullanılacağı zaman fikir edinilebilir.
Keyword Shitter gibi uygulamalar kullanılarak da anahtar kelime seçimleri yapılabilir. Anahtar kelime seçimleri yapılırken en etkili yöntemlerden biri de kullanıcının yerine kendimizi koymaktır. Bu konuda araştırma yaparken ne öğrenmek istediğimizi sorguladığımızda anahtar kelime seçimi de kolaylaşır. Sonuçta kullanıcı deneyimi hedeflenir ve arzu edilen LSI tabanlı bir içerik oluşturulabilir.