Güncel verilere göre dünya çapında yaklaşık 4 milyar insan internet kullanıyorken, firmaların dijital pazarlama stratejilerine blog bölümünü dahil etmeleri, belki de en uygun zamandır.
Kurumsal blog oluşturma, yalnızca web sitesi trafiğini artırmak, ürün ve hizmetlerinizi tanıtmakla kalmaz; bunun yanı sıra potansiyel müşterilerinize güven ortamı tahsis etmenize de olanak sunar.
İçeriğimizde, web sitenize daha fazla trafik çekmek ve potansiyel müşterileri gerçek müşterilere dönüştürmek için blog oluşturmanın işletmenize katacağı faydaları ele alacağız.
Kurumsal blog, bir şirket, şirket çalışanı ya da bir içerik üreticisi veya bir dijital pazarlama ajansı tarafından hazırlanan, kurumun kültürünü ve değerlerini yansıtan, hedef kitleyle ve potansiyel müşterilerle olan sadakati artırmayı amaçlayan, dijital bir yayındır. İş bloğu olarak da ifade edilebilir. Kurumsal blog oluşturarak, markanızın ana web sitesine destekleyici bir unsur sağlamış olursunuz.
Blog ziyaretçilerinin içeriğe eriştikten sonra soracağı ilk soru, “Bunu kim yazıyor?” veya “Kimin bakış açısını okuyorum?” olacaktır. Blog içeriklerinizde her zaman bir uzman bir dil kullanmak, ziyaretçilerinizle en iyi şekilde iletişime geçmeniz için önemlidir.
Çoğu pazarlama stratejisi, e-posta pazarlaması ve sosyal medya gönderileri gibi dijital kanallara odaklanır. İçerik pazarlamasında yatırım getirisini (ROI) görmek genellikle biraz daha uzun sürer; bu nedenle, işletme sahipleri için genellikle bu kadar önemli bir strateji olarak görülmez. Fakat kurumsal blog ile ilgili şu istatistikler, neden bir blog oluşturmanız gerektiğini yeterince açıklıyor:
Pek çok insanın unuttuğu şey, içeriğin işin kalbi olduğudur. Kaliteli içeriğe sahip bir blog, web sitenizin potansiyel müşterileri çekmesine yardımcı olur. Küçük işletmeler bile web sitelerine düzenli olarak yeni ve ilginç içerik ekleyerek, dijital pazarlama hedeflerine ulaşabilir.
Blog, işletmeniz hakkında yazabileceğiniz, markanızı büyütebileceğiniz ve ürün ve hizmetlerinizin müşterilerinizin karşılaştıkları sorunlarda nasıl yardımcı olduğunu vurgulayan konulara odaklanabileceğiniz bir alan olabilir.
İşletmeniz için bir blog oluşturmanın birçok faydası vardır:
Web sitenizde yayınladığınız içeriği anahtar kelimelerinize, kullanıcı deneyimine ve arama motoru algoritmalarına göre optimize etmek, sitenizin SEO’sunu güçlendirir. Arama motorlarının sayfanızı bulmasını ve oraya trafik çekmesini kolaylaştıran belirli anahtar kelimeler içeren gönderiler oluşturabilirsiniz. Bir adım daha ileri giderek, insanların arama sorgularına yanıt verecek içerikler yayınlayabilirsiniz. Bu içerikler, şu şekilde gruplandırılabilir:
Bilgilendirici: Kullanıcıların sektörünüzle alakalı herhangi bir konuda aradığı bilgiyi bulabilmesini hedefleyen bloglardır.
İşlemsel: Satın alma yapmak isteyen kullanıcılara sunabileceğiniz bloglar.
Bu makaleler çok sayıda dahili bağlantı içermelidir. Bu, kendinizi sektörde bir otorite olarak belirlemenize ve arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacaktır. Arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer alırsanız, o kadar fazla organik trafik yakalayabilir ve o kadar fazla potansiyel müşteriyle çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
Bir blogun temel amacı trafik oluşturmaktır. Diğer pazarlama kampanyalarınızın çoğu hedeflenen bir kitleye yönelik olsa da, blog gönderileri daha geniş bir kitleye yöneliktir.
İşletmeniz için blog kurarken, onu çekici hale getirmelisiniz. Belki de sektörünüz hakkında yazacak ilginç bir şey olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Belirli konularınız olmasa bile, müşterilerinizin bilmek istediği şeyler mutlaka vardır. Alakalı ve ilginç bir blog yazısı oluşturmak için şu ipuçlarından yararlabilirsiniz:
İçerik, işletmenizin sektörünüzde lider olmasına da yardımcı olabilir. Ziyaretçilere ne kadar tutarlı değer sunarsanız, uzmanlığınızı o kadar fazla gösterebilirsiniz. İşletmenizin ne yaptığını bildiğini ve sorunlarına yardımcı olabileceğinizi göstermeye devam ettiğinizde, potansiyel müşterilerinizin güvenini kazanmanız zor olmayacak.
Kurumsal blog oluşturmak, işinizi deneyimli ve yardımsever biri olarak yansıtmanıza da yardımcı olur. Örneğin, elektronik sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin bloğunda, “tatile gitmek isteyenler için öneriler” şeklinde bir içerikten söz etmez anlamsız olur. Bunun yerine “ekran kartı sürücünüz güncel mi?” şeklinde bir blog oluşturmak, ziyaretçilerinizin sizi hem yardımsever hem de otoriter bir firma olarak görmesine katkı sağlar.
Bu nedenle, içeriğinizi oluştururken sektörünüz ile ilgili ve müşterilerin karar vermesine yardımcı olabilecek alanlara odaklamanız önemlidir.
Blogunuzun içeriği, sosyal medyanızda yayınlamak için alakalı bilgiler olarak hizmet edebilir. Bir LinkedIn gönderisinde bloglarınızın bölümlerini vurgulayabilir veya Instagram'da bilgi grafikleri yayınlayabilirsiniz. Çevrimiçi varlığınızı artırmak için her zaman web sitenizden blogunuza bir bağlantı eklemeyi unutmayın.
İşletmenizin diğer tüm yönlerinde olduğu gibi, müşterileriniz sosyal medya hesaplarınızda değer arar. Bunlar size içeriğinizi daha ilgi çekici hale getirme fırsatı verir. Takipçilerinizden gönderilerinize yorum yapmalarını veya abone olmak isteyen arkadaşlarınızı etiketlemelerini isteyebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızda kullanabileceğiniz yüksek kaliteli içeriğiniz olduğunda, müşteri tabanınızı rahatlıkla büyütebilirsiniz.
Pazarlama kampanyalarının bir başlangıç ve bir bitiş tarihi vardır. Öte yandan bloglar, güncel kalmak için optimize edilmeleri gerekmezse; web sitenizde yıllarca yayında kalabilir. Makale sayfanızda kaldığı süre boyunca, ziyaretçileri cezbeder.
Daha iyi sonuçlar için bloglamayı diğer pazarlama çabalarınızla birleştirebilirsiniz. Örneğin, yeni bir e-posta kampanyası başlattığınızda, konuyu ele alan ve e-postalarınıza bağlantılar içeren blog içeriği de oluşturabilirsiniz. Kampanya sona erdiğinde, bu gönderiler web sayfanızda kalabilir ve potansiyel müşteriler oluşturmaya devam edebilir.