Küçük ve büyük şirketler tarafından giderek daha fazla kullanılan CMS, herhangi bir tarayıcıdan çevrimiçi olarak erişilebilen bir yönetim paneli yazılımıdır. CMS’yi üstün kılan çok sayıda özellik vardır ve işlevsel bir içerik yönetim sistemi ile web siteleri çok daha iyi bir şekilde optimize edilebilir.
CMS (Content Management System), Türkçe ifade ile İçerik Yönetim Sistemi, kodlama ve yazılım bilgisi olmadan web sitelerine içerik ekleme ve düzenleme imkanı sunan hazır yazılım sistemleridir.
İçerik yönetim sistemleri; bir vitrin, bir blog veya bir sayfa oluşturulmasına imkan sağlar. Chrome, Mozilla veya Edge gibi tüm tarayıcılardan sürekli olarak erişilebilir. İçerik yazılımlarını kullanmak için bilgisayarınıza bir uygulama indirmenize gerek yoktur. Bir URL vasıtasıyla, kullanıcı adı ve şifre bilgileriyle sisteme giriş yapılabilir.
CMS çok yönlü bir araçtır ve günümüzde küçük ve büyük şirketler tarafından giderek daha fazla kullanılmaktadır. CMS, kullanıcıların şu tür işlemler yapmasına olanak tanır:
Ayrıca, iki tür CMS olduğunu bilmelisiniz: Açık Kaynak CMS ve tescilli CMS.
Açık kaynak terimi, İçerik Yönetim Sistemi’nin kaynak kodunun ücretsiz olduğu anlamına gelir. Açık kaynaklı CMS ile bir geliştirici; kodu geliştirebilir, iyileştirmeler yapabilir ve düzenleyebilir. Bazı işlevlere ihtiyaç duyulduğunda, bir geliştirici CMS'ye kendi başına katkıda bulunabilir.
Açık Kaynak İçerik Yönetim Sistemi geliştiricileri, kodlama üzerinde şu tür geliştirmeleri teşvik etmeyi amaçlar:
Tescilli bir CMS, bir kişi veya şirket tarafından kişisel kullanım için veya belirli bir müşteriye satılmak üzere tasarlanmış bir CMS'dir. Bu, tasarımcı için avantajlıdır, Çünkü İçerik Yönetim Sistemi’ni mükemmel bir şekilde bilir ve yönetir. Müşteri bu nedenle, hizmet sağlayıcının beklentilerine göre CMS'yi oluşturabileceğinden veya değiştirebileceğinden emin olabilir. İçerik oluşturucu, müşterileri için herhangi bir kısıtlama olmaksızın özel özellikler ekleyebilir.
Tescilli İçerik Yönetim Sistemi hakkında bilmeniz gereken şey, CMS kodunun yaratıcıya ait olduğu ve müşteriye ait olmadığıdır. Öte yandan İçerik Yönetim Sistemi’ni kullanarak yapacağı tüm işlemlerden, müşterinin kendisi sorumludur.
Küçük ve büyük işletmelerin, e ticaret sitelerinin, kişisel blog yöneticilerinin veya kurumsal firmaların tümü için bu sistem web tarafında bir zorunluluk haline gelmiştir. İçerik Yönetim Sistemi’nin temel amacı, ek geliştirmeye ihtiyaç duymadan, web sitenizde özgürce ve aynı zamanda kolay bir şekilde değişiklik yapabilmenize olanak sunmasıdır.
Kullanıcıların CMS sistemlerine ihtiyacı, şu tür temel işlevler için hâsıl olmaktadır:
Ayrıca, hemen hemen tüm pazarlama veya iletişim araçlarınızı, eklenti veya özel geliştirme yoluyla İçerik Yönetim Sistemi’ne bağlayabileceğinizi de bilmelisiniz.
Basitlik: CMS, bilgisayar bilgisi olan veya olmayan herkesin kullanabilmesi için sezgisel ve ergonomik bir yönetimle kullanımı kolay olmalıdır.
Özellik Ekleme: Web sitenizi tüm iletişim ve pazarlama araçlarınıza bağlamak için bir modül veya özel geliştirme şeklinde işlevsellik ekleyebilirsiniz.
Topluluk: İster forumlarda ister doğrudan geliştirici topluluklarında, ihtiyacınıza bir cevap bulabilirsiniz.
SEO: Bazı içerik yönetim sistemleri size modüller sunar. Google'ın gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmış ve geliştirilmiştir
Ekip: CMS, ekiplerin aynı anda bir web sitesinde çalışmasına olanak tanır. Ayrıca, her kullanıcıya roller ve erişim izinleri atamanıza olanak sunar.
Hız: CMS ile sitenizin görsel yönü hakkında endişelenmenize gerek yok, seçilen şablona veya bloklara göre hızlıca düzenleme yapılabilir. Bu sayede içeriğe odaklanabilirsiniz.
Kullanıcı Dostu: İçerik Yönetim Sistemleri’nin bu kadar popüler olması, herkes tarafından kullanılabilirliğinden kaynaklanmaktadır.
Her Cihazdan Erişim: Masaüstü cihazlar tarafından bir URL’ye giderek kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizle CMS panelinize giriş yapabileceğiniz gibi; akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlardan da tarayıcı üzerinden CMS panelinize giriş yapabilirsiniz.
İçerik yönetim sistemlerinin temel işlevi, içeriği – sayfa düzeninden ayırabilmektir. Aslında, içerik ve sayfa düzeni, birbirinden ayrı iki şeydir:
Yönetim ilkesi, CMS sayfasının şunları yapmasına izin verir:
Ayrıca bir metin, resim bağlantı veya video gibi sayfa içeriğini değiştirmenize olanak tanır.
İyi geliştirilmiş içerik yönetim sistemlerinde sürüm geçmişi özelliği mevcuttur. Bu özellik, yalnız olduğunuzda veya aynı araç üzerinde birkaç kişi çalışırken şunları yapabilmenizi sağlar:
CMS ile tasarım konusunda endişelenmenize gerek yok, şu tür seçimler yapabilirsiniz:
Seçiminizi yaptıktan sonra size sadece metin ve görsel içeriğinizi eklemek kalıyor.
Duyarlı web sayfaları oluşturmak, hem SEO açısından hem de iyi bir kullanıcı deneyimi açısından CMS’nin en önemli özelliklerindendir. Duyarlı sayfalar, içerdiği metin, resim, video ve diğer tüm unsurların, ziyaret edilen herhangi bir cihazda ekrana otomatik olarak sığmasıdır. Daha açık bir ifade ile her bir cihazda aynı kullanıcı deneyimi performansı sunmasıdır. CMS’deki duyarlı şablonları ve duyarlı sayfa bloklarını kullanarak, içeriğinizin ekrana otomatik olarak sığmasını sağlayabilirsiniz.
Web sitenizi Google aramalarında daha üst sıralara çıkarmak CMS ile daha kolay. CMS’de mevcut olan SEO alanlarını şu tür bilgilere göre doldurarak optimize edebilirsiniz:
CMS yöneticisi, CMS üzerinde yapacağı işlemlere bağlı olarak diğer kullanıcılara erişim hakları verebilir. İşte en yaygın rollerden bazıları:
Bir editör örneğini ele alalım. Yönetici olarak siz editörünüzün CMS'nin tüm işlevlerine erişmesini istemiyorsanız, ona sadece sayfalara içerik eklemesine ve bunları kaydetmesine veya yerleştirmesine izin veren bir editör erişimi atayabilirsiniz.
CMS'ye bağlı olarak, bir sayfayı okuma ve değiştirme gibi temel haklar veya kullanıcıları denetleme gibi daha özel haklar oluşturabilirsiniz.
Web sitenizi uluslararası hale getirmek mi istiyorsunuz? Bazı İçerik Yönetim Sistemleri ile web sitenizi birkaç dile çevirebilirsiniz. Bazı CMS’lerde, ücretsiz veya ücretli olabilen eklentiler indirmeniz gerekebilir.