Google, interneti bir veri kaynağı olarak kullanmak isteyenler için birçok farklı SEO aracını ücretsiz olarak sunuyor. Fakat Google Trends, Google’ın repertuarındaki en az kullanılan SEO araçlarından birisidir.
Semrush, Ahrefs veya farklı türde bir premium SEO aracı kullanıyor olabilirsiniz. Fakat harici olarak Google Trends’leri etkili bir şekilde kullanarak içgörü ve değer elde edebilirsiniz.
Bu gönderide, anahtar kelime araştırmanızı ve SEO çalışmalarınızı desteklemek için Google Trendler’den nasıl yararlanabileceğinizi açıklıyoruz.
Google Trends, Google ve YouTube'da yapılan aramalar hakkında veri ve bilgi sağlayan ücretsiz bir Google aracıdır.
Araç, dünyanın her yerinden Google'da günlük arama eğilimlerini ve gerçek zamanlı arama eğilimlerini gösterir. Popüler olan konuları bu araç ile öğrenebilirsiniz.
Google Trendler, insanların Google'da ne tür aramalar yaptığı hakkında fikir edinmenizi sağlayan bir Google servisidir. 2004'e kadar uzanan verilere sahiptir, bu nedenle verileri yıldan yıla kolayca karşılaştırabilirsiniz.
Google Trendler yeni bir araç değil. İlk olarak 2006'da Google Insights olarak piyasaya sürüldü, ancak 2012'de Google Trends'i oluşturmak üzere birleşti.
Google Trends'i kullanmak için bir hesabınızın olması gerekmez, bir arama terimi girmeniz yeterlidir ve belirli bir süre boyunca bu kelimeye ait arama modelini görüntüleyebilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcı’daki gibi tam arama sayısı alamazsınız. Bunun yerine bir sorgunun arama hacminin, tüm olası sorguların arama hacimlerinin toplamına oranı olan bir arama sorgusunun göreli popülerliğini gösterir.
Basitçe ifade etmek gerekirse, aramalardaki etkinliğin zirvesi 100 olarak temsil edilirken, ilgili zaman aralığındaki veriler hakkında herhangi bir rapor olmaması “0” olarak temsil edilir.
Şimdi bir örnekle, Google Trends’lerin nasıl kullanıldığını ve hangi tür verilerin elde edilebileceğini birlikte görelim.
Arama terimimiz “elektrik zammı” olsun.
Google Trends ana sayfasında, arama terimi bölümüne “elektrik zammı” yazdık ve “enter” tuşuna bastık.
Arama teriminin hemen altında 4 farklı segment görüntüleniyor. Soldan sağa sırayla:
Grafiği incelediğimizde, trend puanı 100 olan zirve noktasının 2-8 Ocak 2022 tarihi olduğunu görüyoruz. Gündemi takip edenlerin tahmin edebileceği üzere 2022 yılı elektrik zammı bu tarihlerde yapıldı ve yoğun bir tartışma konusu oldu. Yani bu zirve noktası beklediğimiz bir tarihte oluşmuş ve 8 Ocak 2022 itibariyle zaman içerisinde düşüşe geçerek daha az trend haline gelmiştir.
İçeriğimizde “Google Trendleri Belirli Bir Arama Terimine Göre Kullanmak” başlığındaki örneğimize geri dönelim ve “elektrik zammı” arama terimi ile ilgili alternatif kelime fikirlerine bakalım:
“İlgili Konular” ve “İlgili Sorgular” bölümünde arama terimimize benzer konular ve sorgular listelenmekte. Burada belirtilen sorguların üzerine tıklayarak, bu sorgulara “zaman içinde gösterilen ilgi”yi daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Google Trends verileri, 2015’ten bu yana gerçek zamanlı olarak kullanıma sunuluyor. Bunun en önemli avantajlarından birisi, dünyanın her yerindeki insanların büyük haber olaylarına verilen küresel tepkiyi keşfetmelerine izin vermesidir.
Google Trends verileri tamamen anonimdir. Arama motoru kullanıcılarının kişisel olarak ne aradığını göremezsiniz. Veriler, kategorize edilmiş ve gruplandırılmıştır. Trend olan aramalardan birini seçtiğinizde, ilgili haberleri de görebilirsiniz. Bu özellik, reaktif pazarlama stratejileri için kullanışlıdır ve hızlı hareket ederseniz mevcut arama trendlerinden yararlanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Planlayıcı ile birlikte Google Trendler, içerik ve SEO pazarlamacıları için faydalı olabilir. Mevsimselliğe bağlı bir ürün veya hizmet sağlayan bir alanda çalışıyorsanız, insanların ürün veya hizmetlerinizi aradıkları yılın zamanını keşfedebildiğiniz ve reklam stratejinizi buna göre planlayabildiğiniz için gerçekten yararlı bir araçtır.