Google tarafından yayınlanan içeriklerin kalite yönergelerini açık bir şekilde ihlal eden paylaşımlarda bulunan ve arama motoru sonuçlarını olumsuz yönde etkileme girişimlerinde bulunan her işlem ve her siteye günümüzde webspam ismi verilir. Söz konusu olan bu spam siteler ve spam işlemler; son yıllarda internet kullanımının artmasına yönelik olarak internet dünyasının kanayan yarası olarak nitelendirilebilir. Çok fazla sayıda anahtar kelimeye sahip olan kalitesiz içerikleri, içerik hırsızlığı ve kullanıcıyı site içerisinde tutmaya yönelik yapılan site düzenlemeleri gibi gün içerisinde çoğunlukla karşılaşılan işlemler webspam kapsamında kabul edilir. Bu noktada doğru değerlendirme yapmak çok önemlidir.
Özellikle günümüzde çok yaygın bir şekilde karşılaşılan webspam çeşidi olan içerik hırsızlığı; büyük çabalarla ortaya konulan orjinal içeriğin tamamının ya da bir kısmının belli başlı siteler tarafından izinsiz şekilde alınarak yayınlanması anlamına gelir. İzinsiz şekilde gerçekleşen bu işlemler, site üzerinde ciddi kayıplar yaşanmasına yol açabilir.
Google tarafından yayınlanan spam şikâyet platformunu kullanarak, arama motoru botlarını kandırmaya yönelik gerçekleştirilen işlemlerde bulunan arama sonuçlarında kalitesiz, hileli ve negatif içerikleriyle beraber sıralama kat etme girişiminde bulunan her site Google şikâyet edilebilir. Bu şikâyet ile size ait olan içerikleri koruma altına alabilir ve izinsiz şekilde kullanan kişilerin cezalandırılması sağlanabilir.
Spam işlemler, kullanıcıya rahatsız eden her türlü sayfa içeriği içine alır. Ancak Google tarafında spam kabul edilen başlıca işlemler şu şekilde sıralanabilir:
Bu gibi spam işlemlerinden sonra Google; söz konusu olan web sitesini cezalandırır ya da şikâyet durumuna ve yoğunluğuna bağlı olarak siteyi tamamen ortadan kaldırır. Kendinize ait olan web sitesine spam işlemlerinin yapılmaması ve herhangi bir şikâyet almamak için her zaman özgün içerik üretimi yapmaya dikkat etmeniz gerekir.
Eğer bir web sitesi yöneticisi iseniz, paylaştığınız tüm orijinal içeriklerin web siteleri tarafından çalınıp çalınmadığını düzenli şekilde kontrol edebilirsiniz. Çünkü hırsızlık gerçekleştiren site sıralamada iyi bir konumda yer alabilirse ve trafik oranı artarsa, spam olarak belirlenen siz olursunuz ve hırsız olarak nitelendirilebilirsiniz.
Ayrıca bu gibi rahatsız edici içeriklerin bulunduğu web sitelerini en kısa zamanda şikâyet etmek çok önemlidir. Bahsi geçen şikâyet işlemi ise çok zor değildir. Dürüst ve temiz bir internet ortamı yaratmak için spam şikâyetleri son derece önemli bir konumda yer alır.
Sitenizde bulunan size ait içeriğin tamamını ya da bir bölümünü izinsiz şekilde kullanmak isteyen kişiler olduğunda, Google link şikâyet platformu üzerinde bu içeriği kopyalayan web sitesini hızlı bir şekilde şikâyet edebilir ve ceza almasını sağlayabilirsiniz. Böyle bir kopya içerik durumuyla karşı karşıya kaldığınızda şu adımları izleyebilirsiniz;
Günümüzde çok sık yaşanmasa bile, özellikle çok fazla göz önünde olan ve içerikleri takipçiler tarafından sık araştırılan siteleri içeriklerini paylaştıktan hemen sonra kopyalanır ve çeşitli spam sitelerinde paylaşılır. Böyle durumlarda bu içeriğin takibini yaparak şikâyette bulunmak mümkün değildir. Ayrıca içerikler sizin sitenizden önce Google indexlenir ise içeriğin gerçek sahibi bile olsanız kopya içerik dolayısıyla ceza yeme ihtimalini vardır.
İş modellerinin günümüzde dijitale dönüşmesi ve bu kapsamda, web dünyasında çok yoğun bir rekabet ortamının oluştuğunu söylemek mümkündür. Kopya içerikler, spam siteler ve videolar günümüzde çok yaygın bir hal kazanmıştır. Bu gibi içerik ve siteleri şikâyet etmek, Google tarafından spam sitelere ceza verilmesini sağlar.
Google; içeriklerin özgünlüğüne ve güvenilirliğine çok fazla önem verirken, arama motoru sonuçlarının organik sıralaması bunu baz alarak oluşur ve buna yönelik bir içerik kalite yönergesi söz konusudur. Bu konuları açık şekilde ihlal eden arama motoru organik sonuçları olumsuz yönde olan web siteleri ise webpam ya da spam siteler olarak nitelendirilir.
Web Spamlar; kopya, kalitesiz içerik, anahtar kelimelerin anlamsız şekilde sık kullanılması, kullanıcıyı site içerisinde tutmaya yönelik başarısız girişimleri kapsar. Özellikle çok sık şekilde karşılaşılan çalıntı içeriklerin kullanılması beraberinde her iki taraf içinde olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Bunun önüne geçmek için spam şikâyetlerinin en doğru şekilde yapılması son derece önemlidir.
Google, dünyanın en büyük arama motoru olarak kullanıcılara dürüst ve güvenli bir arama deneyimi yaşatmaya çalışan önemli bir platformdur. Ancak büyük ölçekli bu arama motorunda zaman zaman spam içeren sitelerle karşılaşmak mümkündür. Bu yüzden kullanıcıların bu spamları fark ettiğinde Google'a şikâyet bildirmek için kullanabileceği yolları iyi bilmesi gerekir. Size ait olan internet siteniz üzerinde yer alan bir içerik başka siteler tarafından çalındıysa ya da web sitesi spam içerik şeklinde yayınlıyorsa Google spam şikâyeti için ''spam barındıran içerik'' formunu doldurarak şikâyet edebilirsiniz.
Spam şikâyeti gerçekleştirebilmek için bir Google hesabınızın olması şarttır. Search console kullandığınız e-posta adresi ile şikâyet etmek çok daha doğru olacaktır bu sayede Google çalışanları size ait olan verilere daha rahat şekilde erişim sağlayabilir. Form üzerinde bulunan tüm alanları eksiksiz şekilde doldurmak tavsiye edilir.
Spam siteler; Google politikalarını ihlal ederek en üst sıralarda yer almaya çalışan siteler olarak karşınıza çıkar. Söz konusu olan bu politikaları ihlal ederek eski SEO yöntemleri ile beraber üst sırada yer almayı hedeflerler. Google algoritması ise artı bu siteleri tespit edebilir olsa bile, çok fazla rekabetin olmadığı kelimelerde web sitesi sahipleri bu açığı değerlendirerek spam içerik ile üst sıraya yerleşebilir. Gizli backlink, gizli metin, spin içerik gibi teknikleri kullanarak üst sıralara yerleşmeye çalışırlar. Bu sonuçlar ise arama sonuçlarının kalitesini aşağı çekerek arama deneyimini kullanıcılar için çok olumsuz hale getirir. Buna benzer web siteleri için mutlaka Google'ının spam servisini kullanmanız gerekir. Web sitenizde yer alan bir içeriğin kopyalanması ya da direkt olarak çalınması durumunda şikâyet etmek için kullanılabilen 3 farklı yöntem vardır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Google şikâyet formunu doldurarak herhangi somut bir sonuç alamadığınızda, sitenin içeriklerini çalan kişiyi avukata vererek dava açabilirsiniz. Bir web sitesini spam olarak doğru link üzerinden şikâyet ettiğinizde, bu talep inceleme sırasına alınır ve Google çalışanları tarafından detaylı şekilde incelenir. İnceleme sonrasında şikâyeti açarken yazdığınız e-posta adresine geri dönüş sağlanır ve ihtiyaç duyulduğu takdirde sizden ek bilgiler istenebilir.
Google'da organik trafik çekmek ve dijital dünyada rakiplerinizi geride bırakarak üst sıralara yerleşmek çok önemlidir. Bu konuda işinizi kolaylaştıran Click To Peak, söz konusu Google spam şikâyeti olduğunda da karşınıza çıkan her türlü soruna akılcı çözümler sunan nitelikli bir firmadır. Sizde Click To Peak kalitesini yaşamak ve günümüz dijital dünyasında fark yaratan stratejilerle uzun vadede büyümek için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.