Ranbrain, Google’ın arama sonuçlarını işlemesine ve kullanıcılara daha ilgili arama sonuçları sunmasına yardımcı olur. Yapay zeka destekli bir arama motoru algoritması olan RankBrain, alışılmadık ve aşina olunmayan bir sözcük veya sözcük grubu ile karşılaştığında, yapay zeka desteğini kullanarak tahmin yürütür ve sonuçları filtreleyerek etkili bir deneyim sunar.
Google, temelde kullanıcı deneyimini artırmak adına çeşitli özelliklerde arama motoru algoritmaları geliştirir. RankBrain, kullanımı Google tarafından onaylanmış bir arama motoru algoritmasıdır. Fakat, Google’ın geliştirdiği arama motoru algoritmalarından farklı özelliklere, işlevlere ve etki alanına sahiptir. RankBrain, alternatif algoritmalardan farklı olarak, makine öğrenimi tabanlı bir arama motoru algoritmasıdır.
Tarihsel Süreç! Standardizasyonu Google tarafından sağlanan RankBrain, 26 Ekim 2015 tarihi itibariyle Google tarafından onaylanmış ve kullanıma sunulmuştur.
Google, arama sonuçlarının optimize edilmesini, bir başka deyişle kullanıcılar için daha alakalı arama sonuçları sunulmasını sağlamak amacıyla çeşitli algoritmalar geliştirir. RankBrain, bahse konu algoritmalardan ayrılan, makine öğrenimi tabanlı bir arama motoru algoritmasıdır. Google RankBrain’e ilişkin merak konusu hususları mercek altına aldığımız içeriğimizin dikkatle incelenmesini tavsiye ediyoruz.
Google RankBrain, internet kullanıcılarının, Google arama motoru üzerinde gerçekleştirdiği sorgulara daha alakalı sonuçlar sunmak amacıyla geliştirilen, benzersiz bir yapay zeka standardıdır. Özellikle SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarında sıkça kullanılan RankBrain, Google tarafından geliştirilmiş bir yapay zeka destekli arama motoru algoritmasıdır.
RankBrain’i bir tür yapay zeka standardı olarak düşünebiliriz. Bu standart, Google kullanıcılarına daha alakalı arama sonuçları sunmak amacıyla Google’a destek verir. Eşsiz bir makine öğrenimi sistemi olarak ifade edilen RankBrain; otomatik olarak veri toplar ve gerekli bilgileri öğrenir. Bu sayede, yine otomatik olarak işlem yaparak arama sonuçlarını düzenler.
►Tanım RankBrain; Google kullanıcılarının arama motoru sorgularına karşılık daha alakalı sonuçlar sunulmasını, en ideal web sitesi sayfalarının tespit edilerek hiyerarşik olarak sıralanmasını sağlar. RankBrain, sözcük ve sözcük öbeklerini ilgi düzeylerine göre eşleştirme bakımından benzersiz bir başarıya sahiptir. Kullanıcı deneyimini maksimize eder.
Rankbrain kompleks süreçlerden oluşan, kapsamlı bir çalışma prensibine sahiptir. Rankbrain’in standardı, milyonlarca sözcük ve sözcük grubunun matematiksel olarak yazılması ve bilgisayar tarafından algılanabilecek, anlaşılabilecek, anlamlandırılabilecek forma dönüştürülmesi sonucu geliştirilmiştir. RankBrain’in geliştirilme amacı ise kullanıcı deneyimini artırmaktır.
RankBrain, kullanıcılarca yapılan karmaşık sorgulamaları düzenlemek ve en alakalı sonuçları belirleyerek sorgularla eşleştirmek üzerine işlev gösterir. Bu sayede, kullanıcıların karşısına alakasız sonuçlar gösterilmeyeceği için, arama niyetinde bulunmayan sonuçlarla vakit kaybedilmez. Sonuç olarak, Google kullanıcıları arama motoru bakımından eşsiz bir deneyim elde eder.
RankBrain’in işlevsel özelliklerine ilişkin değinmemiz gereken bir başka konu, alışılmadık sorgular karşısında dahi çok yüksek başarı göstermesidir. Son derece kısıtlı bir sorgu hacmine sahip olan sözcük ve/veya sözcük grupları karşısında en alakalı sonuçları listeler. Çok güçlü bir yapay zeka desteği alan RankBrain, sorgu – sonuç dengesi bakımından oldukça başarılı bir arama motoru algoritmasıdır.
Yapay zeka destekli bir arama motoru algoritması olan RankBrain’i, alternatiflerinden farklı kılan bir diğer özelliği, ilk kez yapılan sorgulara dahi kusursuz bir alaka düzeyinde yanıt verme yeteneğidir. Google arama motoru yardımıyla her gün milyonlarca yeni sorgu yapıldığı gerçeği dikkate alındığında, RankBrain’in ne denli önemli bir açığa yanıt verdiği daha çarpıcı bir şekilde anlaşılabilir.
RankBrain, SEO çalışmaları ve dijital pazarlama stratejileri bakımdan belirleyicidir. Bu bakımdan, SEO çalışmalarından ve dijital pazarlama sürecinden başarılı sonuçlar alınabilmesi, efektif bir RankBrain optimizasyonundan geçer. Başta içerik pazarlaması ve SEO çalışmaları olmak üzere, trafik hedefli çalışmaların tamamında isabetli sonuçlar almak için dikkat etmeniz gereken RankBrain kriterleri şunlardır:
RankBrain, kullanıcıların ne demek istediğini, yani arama niyetini tahmin etmeye çalışan, en alakalı sonuçları listeleyen ve bu sayede kullanıcı deneyimini maksimize eden, yapay zeka destekli arama motoru algoritmasıdır. Bu algoritmanın, SEO ve özellikle dijital pazarlama üzerindeki önemli etkileri ve ilişkisi de merak konusudur. Şimdi, bu konuya mercek tutalım.
RankBrain, Google arama motoru yardımıyla sorgulama yapan internet kullanıcıları için kusursuza yakın bir alaka düzeyinde yanıtlar verir. Kullanıcıların, arama sonuçlarına karşı verdiği tepkileri değerlendirerek kendi kendine öğrenme yeteneği gösteren bu standart, elde ettiği bilgi ve veriden yola çıkarak kullanıcıların arama niyetine ilişkin isabetli tahminler geliştirir ve bu daha başarılı sonuçlar sunar.
RankBrain standardına ilişkin çalışmalar yapmak ve içerikleri arama motoru optimizasyonu sağlayacak şekilde kurgulamak, içerik pazarlaması bakımından da önemli sonuçlar verir. İçeriklerin kurgulanması ve hazırlanması sürecinde hem RankBrain standardı hem de içerik pazarlama kriterleri açısından kusursuz içerikler sunmak adına dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlardır:
Google güncellemeleri başta olmak üzere dijital literatürün ve çalışmaların takip edilmesi, dijital pazarlama, SEO, SEM ve içerik pazarlama süreçlerinin başarıya ulaşması bakımından önemlidir. Ayrıca, yetkinlik, uzmanlık ve deneyim, söz konusu süreçlerden elde edilecek kazanımın maksimize edilmesi adına değerlidir. Özetle, dijital dünyanın avantajlarından eksiksiz yararlanmak için doğru bir adresten danışmanlık almak, sağlıklı ve doğru olan yaklaşımdır.