Web siteleri ile ürün ve hizmet pazarlaması ya da bilgi paylaşımı gibi birçok işlem yapılabilir. Günümüzde dijitalleşmenin getirdiği yenilikler yaşamın her alanında kendini hissettirmektedir. Bunlardan biri de web adresleridir. Web siteleri sanal birer mağazadır. Bu mağazalara dileyen kullanıcı istediği zamanda herhangi bir yerden interneti olduğu sürece giriş yapabilir.
Kullanıcıların neredeyse tüm işlemlerini internet ortamında yaptığı günümüzde web adresleri özellikle firmalar için oldukça önemlidir. Bireysel ya da kurumsal her kullanıcı bir web adresine sahip olduğunda ziyaretçilerine de ulaşması gerekir. Ziyaretçilerin kolay ve hızlı bir şekilde web adresine giriş yapabilmesi bu site ile ilgili bazı çalışmaların yapılmasını gerektirir.
Ziyaretçileri ile etkileşimli olması gereken web adreslerinin bu sayede işlevselliği sağlanmış olur. Ziyaretçiler çeşitli yollardan web adresine erişim sağlayabilir. Mobil cihazlar ya da masaüstü araçlar web sitesine giriş için kullanılabilir. Web sitesinin optimizasyonu için pek çok yöntem kullanılır. Sitenin beklentileri karşılayabilmesi için gerekli olan bu metotlar teknik çalışmalarla da desteklenmek zorundadır.
Sitenin performansının takip edilmesi ulaşacağı hedef kitle ile daha fazla etkileşime geçebilmesine yarar. Bu kontroller yapılırken de bazı araçlar kullanılır. Kullanılan bu araçlar sayesinde gerek organik trafik bakımından gerekse kullanıcı deneyimi bakımından kusursuz bir web sitesi standardı oluşturmak oldukça kolay.
Web analiz aracı Google Analytics en kapsamlı araçlardan biridir. Kapsamlı olması sebebi ile de en sık tercih edilen araçlardandır. Google Analytics nasıl kullanılır? Sorusu da kullanıcılar için merak edilenlerden biridir. Google Analytics çalışma prensibi doğru anlaşıldığında web sitesinin performans artışı için de yardımcı bir araçtır. Bu nedenle aracın kullanımı sırasında özelliklerinin bilinmesi gerekir.
Birçok rapor Google Analytics aracılığı ile sunulur. Bu raporlarda yer alan veriler sitenin daha iyi hale getirilebilmesine yardım eder. Fakat özellikle belirtmekte fayda var ki internet sitelerine ilişkin web analiz sürecinin uzmanlar marifetiyle yerine getirilmesi ve tespit edilen eksikliklerin yine profesyoneller tarafından giderilmesi en doğru yaklaşım olacaktır.
Günümüzde kullanılan web analiz araçları arasında yer alanlardan biri Google Analytics’tir. Bu araç kullanıcılar için tamamen ücretsiz olarak hizmet verir. Site performansı değerlendirileceği zaman ve siteye daha fazla trafik çekilmek istendiğinde analiz araçları sayesinde veri elde edilir. Google Analytics tarafından web sitesi ile ilgili çok sayıda inceleme yapılabilir.
Söz konusu veriler elde edildiğinde ise sitenin iyileştirilmesi ya da var olan mevcut iyilik halinin korunması için neler yapılması gerektiği daha net anlaşılır. Google Analytics yardımıyla izlenebilecek, takip edilebilecek ve değerlendirilebilecek çok sayıda veri ve sonuç söz konusudur. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse;
Google Analytics kullanımı için öncelikle hesap oluşturulması gerekir. Web sitesinin trafiğini analiz etmek, performans değerlendirmesi yapmak için kullanılan veri analiz aracı Google Analytics ücretsizdir. Hesap oluşturma işleminin ardından site entegrasyonuna geçilmesi gerekir. Oluşturulan hesap siteye entegre edildiğinde birtakım süreçler de takip edilir. Bu aşamalar aşağıdaki şekilde uygulanır:
Google Analytics çalışma prensibi bir takım matematiksel veri ve grafiklerden oluşur. Bu bilgilerin yer aldığı raporlar ise solda yer alan kenar çubuğunda saklanır. Google Analytics temel metrikleri kullanıcılara sunan bir araçtır. Bu araç sayesinde çok sayıda bilginin, verinin, sonucun ve metriğin görüntülenmesi mümkündür.
Trafik kaynakları, kullanıcılar, oturumlar, sayfadan ayrılma oranları, sitede yer alan aktif kullanıcı sayısı, dakika başına sayfa görüntüleme sayısı gibi çok sayıda metrik bu araç yardımı ile kısa sürede öğrenilebilir. Google Analytics kullanılırken bazı terimlerin anlamının da bilinmesi kullanıcılar için yardımcı bir yaklaşımdır. Bu sayede raporlama işlemleri daha iyi anlaşılabilir.
Metrikler raporlarda yer alan verileri kapsar. Temel performans göstergeleri olan metrikler Google Analytics tarafından kullanıcıya sunulur. Söze konu veriler arasında ekran görüntüleme sayısı, kullanıcıların ortalama oturum süreleri, ziyaretçilerin hangi sayfada daha fazla zaman geçirdiği gibi örnekler yer alır.
Oturumlar ile kastedilen ziyaretçilerin belirli bir tarih aralığında internet sitesinde aktif olarak etkileşime geçtiği süredir. Boyutlara verilebilecek örnekler arasında; ekranlar, tarayıcı çıkış sayfaları, oturum süresi gibi veriler ifade edilebilir. Google Analytics kullanılırken karşılaşılacak çok sayıda terim söz konusudur. Bunlardan biri de terimlerdir.
Seçilecek bir tarih aralığında en az bir oturum gerçekleştirmiş olan kullanıcıları kapsayan bu terim aynı zamanda geri dönen kullanıcılar için de kullanılır. Bir oturum gerçekleşirken görüntülenen ortalama sayfa sayısı sayfalar terimi ile açıklanmaktadır. Bir oturumun ortalama ne kadar sürede tamamlandığı ise ortalama oturum süresi olarak ifade edilir.
Tek sayfalık ziyaretlerin yüzdesi için hemen çıkma oranı ifadesi kullanılır. İlk ziyaretlerin yüzdesi tahmin edileceği zaman yeni oturumlar şeklinde ifade edilir. Hedeflerle ziyaretçilerin belirli işlemleri hangi sıklıkta yaptığı anlaşılır. Web sitesinde hedeflerin tamamlanma sayısı dönüşümlerdir. Bu ve benzer terimlerin anlamlarını bilmek, dinamik bir Google Analytics deneyimi için önemlidir.
Kampanyalar ile site trafiği için daha fazla bilgi toplanacağı zaman sitede yer alan herhangi bir URL’ye parametre eklenebilir. Kullanıcıların nasıl edinildiği edinme terimi ile açıklanırken davranış da veriler aracılığı ile sitenin geliştirilmesine katkı sunan bir terimdir. Şimdi, Google Analytics’te önemli bir yer tutan bir başka işleme, özelleştirme işlemine mercek tutalım
Google Analytics özelleştirme işlemi kullanıcı açısından önemli çok sayıda avantaj sağlar. Üst menü çubuğundan gerçekleştirilebilecek olan bu işlem ile verilerin tamamı görülebilir. Kullanıcı kendisi için yeni raporlar oluşturabileceği gibi kategorilere göre düzenleme yapacağı zaman da bu uygulamayı kullanabilir.
Google Analytics yöneticisi üst menü çubuğunda yer alan admin bölümü olup temel ayarlamalar için kontrol noktasıdır. Admin üzerinden ilgili internet sitesine ilişkin ayarlamaların tamamı kolaylıkla yapılabilir. Google Analytics’le ilgili yönetilebilecek her bölüm buradan pratik bir şekilde kullanıcı tarafından kontrol edilebilir.
Google Analytics metrikleri çok sayıda bilgiyi kullanıcıya sunar. Bu sayede sitenin iyileştirilmesi ya da mevcut halinin korunması çok daha pratik bir hal kazanır. İlgili internet sitesine ilişkin performans analizi yapılacağı zaman kullanılan başvurulan Google Analytics ile birlikte istenilen çok sayıda veriye kolaylıkla erişilebilir.
Siteye erişen kitle hakkında bilgi edinilmek istendiğinde Google Analytics aranılan bilgileri kısa sürede sunar. Kitleden kasıt siteyi kullananlardır. Siteyi kullanan kitlenin çeşitli özellikleri bulunur. Google Analytics siteye erişen kitle raporu site hakkında kapsamlı verileri sunar. Genellikle demografik özelliklere ilişkin veriler sayesinde kitle analizi yapılabilir.
Kitlenin yaş ortalaması, cinsiyeti, kullandığı cihazlar, hangi konumdan siteye erişim sağladığı anlaşıldığında ürün ve hizmet pazarlaması yapılacaksa buna uyun ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunulabilir. Siteden bilgi paylaşımı yapılacağı zaman da kitlenin talep edebileceği bilgilerin seçilmesi kolaylaşır.
Google Analytics’in önemli özelliklerinden biri çok sayıda ve farklı özelliklere sahip kitleyi takip edebilmesidir. Kitle raporu sayesinde siteyi ziyaret eden kişi sayısı, bu kimselerin hangi dili konuştuğu ne kadar süreyi sitede geçirdikleri gibi çok sayıda veriye ulaşılabilir. Mevcut verilerse geleceğe ilişkin stratejilerin kurgulanmasında yardımcı olur.
Bir web sitesinin ziyaretçilere ihtiyacı vardır. Yeterli oranda ziyaret edilmeyen web adresi başarılı olmaz. Öncelikle trafik kaynağının nereden geldiğinin anlaşılması gerekir. Google Analytics kitle edinme raporu sayesinde ziyaretçilerin nereden geldiği net bir biçimde anlaşılabilir. Kitle edinme raporunun özelliklerinden biri de trafiği kaynağa göre ayırabilmesidir. Bu sayede sitenin hangi alanda performansının daha iyi olduğu anlaşılabilir.
Web sitesinin başarılı olduğu platformlar anlaşıldığında ise bunun geliştirilebilmesi için neler yapılabileceği üzerinde düşünülebilir. Google Analytics trafik kaynaklarını inceleyerek kategorize eder. Bu aracın izlediği 7 ana trafik kaynağı bulunur. Doğrudan gelen ziyaretçiler sadık bir kitleyi ifade eder. Bu kitle tarayıcısına domain adını yazdıktan sonra direkt olarak siteye erişim sağlayanlardır.
E-posta pazarlaması da siteye trafik çeken uygulamalardandır. E-posta pazarlaması kampanyaları aracılığı ile siteye ziyaret gerçekleştiren kişiler de Google Analytics tarafından raporlanır. Organik arama raporu da Google Analytics’in kullandığı veri edinme yöntemidir. Arama motoru sonuçlarında web adresini bulan organik ziyaretçiler site için oldukça önemlidir.
Organik ziyaretçi edinmek için sitede yayınlanan içeriklerle ilgili SEO çalışmalarının doğru yapılması gerekir. Kapsamlı anahtar kelime taramaları bu aşamada dikkate alınmalıdır. Site optimizasyonu açısından bu çalışmalar önem taşır. Farklı arama motorlarında siteye reklam verildiğinde ücretli arama yolu ile siteye gelen ziyaretçiler Google Analytics tarafından tespit edilir ve raporlanır.
Siteye backlink verilerek ziyaretçi çekildiği zaman bu veriler de raporlanabilmektedir. Sosyal pazarlama stratejileri geliştirilerek internet sitesine ziyaretçi çekilebilir. Bu ziyaretçiler ücretli ya da organik yollardan edinilebilir. Analiz aracı bu ziyaretçileri de raporlayabilme özelliğine sahiptir. Bu bakımdan çok yönlü, kapsamlı ve işlevsel bir araç olarak öne çıkar.
Google Analytics gerçek zamanlı rapor site hakkında gerçek zamanlı veriler sunar. İnternet sitesindeki kullanıcı sayısından, ziyaretçilerin coğrafi konumlarına varıncaya değin çok sayıda bilgi ve veriyi sunan gerçek zamanlı rapor sayesinde optimizasyon çalışmalarında daha yüksek başarı elde edilebilir. Bu rapordan elde edilecek veriler arasında yer alan bazı örnekler aşağıdaki gibidir:
Google Analytics davranış raporu sayesinde kullanıcı eylemleri öğrenilebilir. Ziyaretçilerin web sitesi ile hangi yoldan etkileşime geçtiği de bu raporlardan anlaşılabilir. Sitenin hangi sayfaları ne kadar trafik alıyor, ziyaretçiler bu sayfalarda ortalama ne kadar süre harcıyor davranış raporlarında yer alan verilerden bazılarıdır.
Bahse konu veriler analiz edilerek değerlendirildiğinde site performansına yönelik olarak neler yapılması gerektiği daha kolay anlaşılır. Web sitesinin daha fazla kişiye erişmesine katkı sunacak olan raporlar sayesinde sitenin başarı grafiği yükseltilebilir. Google Analytics bu çalışmaları ücretsiz olarak yapmaktadır.
Google Analytics dönüşüm raporları genellikle pek fazla dikkate alınmaz. Fakat dönüşüm raporları son derece önemli olup, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal geleceklerini ve stratejilerini kurgulamaları bakımından oldukça faydalıdır. Bu raporlar küçük işletmeler için pazarlama stratejilerinin optimizasyonunda kullanılmaktadır.
Google Analytics sayesinde öğrenilebilecek veriler çok sayıdadır. Bu araç web sitesinin iyileştirilmesi için yapılması gereken çalışmaları metrikler aracılığı ile raporlar. Google Analytics tarafından raporlanan bu metrikler başlangıçta karmaşık matematiksel veri ve grafiklerden oluşmuş görünse de işin uzmanları tarafından yorumlandığında siteye katkı sunacak bilgiler sunar.
Google Analytics hesaplara ve verilere hareket halindeyken de erişebilen bir analiz aracıdır. Uygulamanın özelliklerinden biri de raporları mobil ortam için de optimize edebilmesidir. Çok sayıda soruyu cevaplayabilmesi ve ücretsiz bir kullanıma imkân tanıması Google Analytics aracının tercih edilmesine neden olur. Bu aracın yanıtlayabildiği sorulardan bazıları şunlardır: