Dijital içerik, özellikle internet, web sitesi ve akıllı telefonların yaygın kullanımıyla birlikte hayatımıza giren kavramlardan birisidir. Dijital içerikler, e – ticaret sitelerinde paylaşılan görsel ve yazılı içeriklerden blog sitelerinde paylaşılan içeriklere, sosyal medya paylaşımlarındaki görsel, işitsel ve yazılı paylaşımlardan haber sitelerinde yayımlanan haberlere değin oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dijital içerikler, bugünün dünyasında insanlarla dijital platformlar arasında ilişki ve etkileşim geliştirilmesinin en önemli araçlarındandır.
Dijital içerik üreticisi, en genel tanımıyla dijital içerik hazırlayan, düzenleyen ve dijital platformlar üzerinden yayınlayan kişidir. Dijital içerik üreticisi, hakim olduğu ve uzmanlaştığı alanlarda çeşitli blog yazılar, makaleler, haber metinleri kaleme alabileceği gibi sosyal medya içerikleri, görsel içerikler de hazırlayabilir. On – line dünyada sıkça kullanılan blogger, influencer, sosyal medya uzmanı, e – ticaret uzmanı gibi isimlerin her biri aslında dijital içerik üreticisidir.
Kişi, dijital içerik üreticisi olmak için lisans eğitimi alabileceği gibi doğrudan dijital içeriklerle alakalı bir üniversite eğitimi almadan da pekala dijital içerik üreticisi olabilir. Lisans eğitimi almadan dijital içerik üreticisi olabilmek için de elbette sıkı bir çalışma, belirli eğitim programlarına katılmak ve ilgili eğitimleri tamamlamak gerekir. Peki, dijital içerik üreticisi olmak için hangi lisans programlarına kayıt olmak gerekir? sorusuna yanıt verelim. Üniversitelerin;
Bölümlerini okuyarak dijital içerik üreticisi olma yolunda ciddi bir bilgi ve birikime sahip olmak mümkündür. Özellikle vurgulamak gerekir ki, sıralanan lisans programlarını başarıyla tamamlayan herkes mutlaka dijital içerik üreticisi olamaz; zira, dijital içerik üreticisi olmak adına çeşitli sertifikalara sahip olmak, ilgili eğitim programlarını tamamlamak ve en önemlisi bu alanda deneyim kazanmak adına birkaç farklı projede yer alarak dijital içerikler üretmek gerekir.
Dijital içerik üretmek adına ilk etapta içerik yazarlığı, içerik pazarlaması, SEO ve SEM danışmanı olarak görev almak oldukça yararlı bir deneyim olacaktır. Bu alanların her birinde eş zamanlı faaliyet göstermek şart değildir; ilgi ve uzmanlık alanlarına göre en yüksek verimin elde edileceği alana yönelik faaliyetlerde görev almak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Aşağıda sıralanan uzmanlık alanlarında kariyer geliştirmek adına düzenlenen programlara katılmak, başarıyla tamamlayarak sertifika sahibi olmak da yararlı olacaktır:
Dijital platformlarda paylaşılabilecek içerikleri gruplandırmak, ortak yönleri itibariyle kategorize etmek mümkün. Yazılı içerikleri kendi aralarında blog içerikler, haber yazıları, tanıtım metinleri gibi türlere ayırabiliriz. Her bir tür başlı başına bir uzmanlık alanı olduğu için dijital içerik üreticisinin de ilgili konuya hakim, yetkin ve uzman olması önemlidir. Dijital içerik üreticilerinin tercih edebileceği başlıca dijital içerik türleri şunlardır:
Sıralanan dijital içerik türleri, ifade edildiği üzere yaygın kullanılan dijital içerik türlerinden yalnızca bazılarıdır. Diğer türleri de ekleyerek listeyi uzatmak mümkün; ancak, her bir dijital içerik aynı temel üzerine inşa edildiği için sınıflandırma yapmak çok da yararlı bir yaklaşım değildir. Zira dijital içerik türlerinin tamamı aslında dijital platformlardan herhangi biri için üretilen yazılı, görsel ve işitsel içeriklerin bütünüdür.
Dijital içerik nasıl üretilir? sorusu, üretime konu dijital içeriğin türüne göre farklı şekillerde yanıtlanır. Yani sosyal medya içerikleri için ifade edilecek üretim süreci ile bir e – ticaret sitesi için üretilecek içeriklerin üretim süreci aynı olmayacaktır. Bu bakımdan, öncelikle hangi alanda dijital içerik üretileceğine karar verilmelidir. Alanda seçimi yapıldıktan sonra içerik türüne (yazılı – görsel – işitsel) karar verilmelidir. Ardından, dijital içerik nasıl üretilir? sorusu daha isabetli bir şekilde yanıtlanabilir.
Somut bir örnek üzerinden bu soruya yanıt arayalım. Söz gelimi, e – ticaret siteleri için ilgili ürün veya hizmet hakkında açıklama metni hazırlaması gereken bir dijital içerik üreticisini referans alalım. Kişi, ilk olarak, kaleme alacağı açıklama yazısına konu ürün veya hizmet hakkında bilgi sahibi olmalı; ürünün özelliklerini, teknik detaylarını, avantajlarını ve dezavantajlarını bilmelidir. Ardından yapması gereken tek şey: mevcut bilgi ve birikimini en uygun üslupla bezeyerek okuyucu odaklı bir şekilde kaleme almaktır.