E-ticaret siteleri başta olmak üzere, pek çok farklı mecrada karşınıza bazı klişe kelime öbekleri çıkabilir. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa ya da online alışveriş müşterisiyseniz, bu tarz sık kullanılan kelimelere ‘call to action’ adı verilmektedir.
Kullanıcıları harekete geçiren ve ilgili site için oldukça önemli olan call to action (CTA) cümleleri oldukça popüler yöntemlerden biridir. Yaygın bir şekilde kullanılan ve basit gibi görünen bu yöntem esasen büyük bir özen gerektirir. Peki CTA nedir ve nasıl kullanılır?
Call to action, web sitelerinde bulunan herhangi bir aracın teşvik yaratması ve kullanıcının harekete geçmesini sağlayan pazarlama yöntemidir. Bu yöntemde temelde birkaç kelimelik bir mesaj kullanılır. Buna karşın site içerisinde çeşitli tasarımlarla kullanıcıya gösterilebilir. Kategori içeriklerinde, bloglarda ve ürün açıklamalarında, bazı cümlelerin sonunda yer alan CTA mesajı, reklam görsellerinde de sıklıkla kullanılır. CTA mesajları site içerisindeki butonların üzerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Call to Action, Türkçeye ‘eylem çağrısı’ olarak çevrilmiştir. Buna karşın bu çeviri yanıltıcı olabilir. Bu pazarlama yönteminin kullanılma amacı bir çağrı yapmaktan çok daha fazlasıdır. Bu sebeple sektör içerisinde sıklıkla ‘harekete geçirici mesaj’ olarak kullanılmaktadır. Kullanıcılar üzerinde amaçlanan etkinin yaratılması için CTA’ların varlığı net olmalı ve bir çeşit emir ifadesi içermelidir.
CTA, genel olarak pazarlama iletişiminin önemli bir aracı olarak kullanılır. Pazarlama iletişimi, potansiyel ve mevcut müşterilerinize, satın alma amacı güderek ulaşmak için yapılan ve planlanan eylemleri kapsar. Call to action kalıpları tam olarak bu noktada kullanılır. Mesaj metni olarak tüketiciyle iletişim kuran mesajlar, satın almaya yönelik bir teşvik yaratır.
Bunun yanı sıra CTA’ların tek amacının satış olduğunu söylemek hatalı ve eksik olacaktır. Kullanıcıyı herhangi bir eylem için harekete geçmeye çağıran tüm metinler, butonlar ve görseller CTA olarak ifade edilir. Harekete geçiren mesajlar ile kullanıcıları; iletişime geçmeye, kampanyaya katılmaya, üye olmaya ya da bilgi almaya davet edebilirsiniz.
Marka sadakati yaratmak konusunda CTA mesajlarının önemli bir rolü vardır. Bir blog ya da haber sitesi söz konusu olduğunda üye toplamak önemli bir hedeftir. Bu hedefe ise CTA ile ulaşılabilir. Eğer söz konusu olan bir e-ticaret sitesi ise harekete geçirici mesajların önemi çok daha artacaktır. Alışveriş siteleri, yalnızca satış yapmak üzerine kurulmuştur. Bu sebeple satışa teşvik eden, dikkat çekici uygulamalar hayati önem taşır.
CTA mesajları ile çeşitli bildirimler yapmak mümkündür. Bu bildirimler ile o an web sitenizde bulunan bir kullanıcının, alışveriş alışkanlıklarını etkileyebilir ve satın alma eylemi gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, indirimli bir ürünü sepetine ekleyen kullanıcıya, indirimin kısa bir süre sonra sona ereceğini bildiren bir CTA göndermek, alışverişin tamamlanmasını sağlayabilir. Bu yöntem sitede aktif olmayan kullanıcılara yönelik olarak da kullanılabilir. Sitede uzun süredir aktif olmayan kullanıcılara yönelik özel indirimler tanımlanabilir ve harekete geçirici mesajlar gönderilebilir. Özetle, CTA özellikle e-ticaretteki satış rakamları açısından çok önemlidir.
CTA’ların kullanımı çok eski ve oldukça yaygın pazarlama yöntemlerinden biridir. Dolayısıyla kullanıcılar, sürekli olarak benzer mesajları görmekten sıkılırlar. Bu da harekete geçirici mesajların etkisini düşük seviyelere indirir. Bu durum satış rakamlarınızın da düşmesine neden olabilir. Bu sebeple call to action çalışmalarına gereken önem verilerek, doğru yöntemler özenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Trend uygulamaları takip ederek müşterilere ilgi çekici içerikler sunmak ve onların dikkatini çekmek son derece önemlidir. Bunun yanı sıra metin, buton ve görsel çalışmalarını farklı şekilde planlayıp bir bütünün parçası olarak görmemeniz gerekir.
Görsel ve buton şeklindeki CTA çalışmaların, tasarım oldukça önemli etkenlerden biridir. Kullanıcılar yalnızca mesaja değil aynı zamanda o mesajın nasıl sunulduğunu da dikkat ederler. Kullanıcıların dikkatini çekmeyi başaramayan bir butonun harekete geçirme gücü de düşük olacaktır. Buton tasarımına önem verip, mesajını o şekilde yerleştirmeniz gerekir. Görsel tasarımlarda ise boyut ve renk seçimine özen gösterilmesi gerekir. Ekranı çok fazla kaplayan bir CTA’dan verimli sonuçlar elde etmek çok zordur.
CTA içeriğinizde yer alan, hem metin hem de görsel çalışmalarında yazının fontu ve boyutu da önem arz eden bir diğer konudur. Bilgi veren bir blog içeriğinde CTA kullanmak oldukça faydalıdır. Fakat bu cümleyi metnin geneline oranla daha büyük ya da küçük yazmak hatalı bir eylemdir. CTA’lara doğal ve metinin akışına uygun bir görüntü verilmesi gerekir.
Buton tasarımlarında yazının boyutu, şeklin dışına çıkmamalıdır. Görsel tasarımlarda ise yazının fontunun dikkat çekici ve detayları kapatmayacak şekilde olması gerekir.
Hedef kitlelerini etkilemek isteyen markalar, CTA mesajlarında yer alan her bir kelimeyi özenle seçer. Net, basit ve herkesin anlayabileceği şekilde mesajlar vermek önemlidir. Kullanıcıları ‘Satın alabilir misiniz?’ benzeri tartışmalı cevapları olan bir cümleyle harekete geçirmek zordur. Bu sebeple CTA çalışmalarında daha çok emir cümleleri kullanılır. ‘Satın al’ benzeri bir mesaj verildiğinde, kullanıcının ilgili ürüne olan ihtiyaçlarına da çağrışım yapılabilir.
Bunun yanı sıra eğer CTA mesajında bir bilgi varsa mutlaka güvenilir olmalıdır. Bu durum özellikle indirim, kampanya gibi çağrılar yapan butonlar açısından önemlidir.
CTA çalışmaları kapsamında yer verilen sözcüklerin ve cümlelerin duygulara hitap etmesi gerekir. Özgün ve yaratıcı metinler, kullanıcıları hareket geçirmek açısından önemlidir. Klişe bir ‘satın al’ mesajı eski etkisini kaybetmektedir. Duygulara hitap eden ve ünlem içeren CTA’lara yemek siparişi uygulamaları örnek gösterilebilir. Bir CTA örneği olarak ‘Hemen sipariş ver, sıcak yemeğin kapına gelsin’ şeklindeki bir mesaj, sıcak yemeğin kapınıza hemen geleceği algısını yaratır. Tüketiciler, bu mesajı gördüğünde bilinçaltlarında o yemeği yeme isteği duyacaktır. Sonuç olarak dönüşüm oranları artacaktır.
Bir web sitesi ya da sosyal medya uygulamalarında CTA örnekleri incelendiğinde, verilen mesajların potansiyel müşterileri cezbettiği görülebilir. Sınırlı ve süreli indirimler için “%20 indirim için gün bitmeden sipariş ver” ya da “sadece ilk 100 kişiye indirim kuponu” gibi örnekler verilebilir. İndirimli ürünlerde CTA örneği olarak stok bilgisinden de bahsedilebilir. “Sınırlı sayıdaki soya kıymasını 49,99’a almak için hemen tıkla” gibi mesajlar, hedef kitlenizin satın alma eylemlerini daha hızlı gerçekleştirmesini sağlar.
CTA mesajları satış imkânlarının yanı sıra bilgi verme amacıyla da kullanılabilir. Bu uygulamalar da satış oranınızı artırmanızı sağlar. Örneğin, “Renk ve beden seçin” gibi mesajların yer alması, kullanıcının işini kolaylaştıracaktır. Bu da satın alma potansiyelini artıracaktır. Çalışma sisteminizi anlatmak da müşterilerin etkilenmesi ve satın alma konusunda ikna olmaları açısından önemlidir. “Detaylı bilgi için ürünün videosunu izleyin” benzeri mesajlar, kullanıcıların ikna edilmesini kolaylaştıracaktır. Üye ve abone toplanması için ise “Abone olarak indirim kuponu kazan” gibi harekete geçirici mesajlar kullanılmalıdır.
Call to action, çok kapsamlı bir çalışma sürecini ifade eder. Bu süreci başından sonuna işin uzmanlarının yürütmesi çok daha verimli sonuçlar almanızı sağlar. Click To Peak olarak, profesyonel kadromuza güvenebilir ve satış rakamlarınızı artırmak için bize başvurabilirsiniz.