CPM, dijital pazarlama ve reklamcılık terminolojisinde yer alan terimlerden biri olup, Cost Per Mille deyiminin kısa adıdır. Uygulamada genellikle BGBM şeklinde bilinen CPM, Türkçede “Bin Gösterim Başına Maliyet” anlamı taşır. CPM değeri, ürün veya hizmetler hakkında düzenlenen reklam kampanyaları için ödenmesi gereken ücreti ifade eder.
Dijital pazarlama, markalaşmak ya da marka olup da rekabetçi bir kimlik kazanmak isteyen işletmelerin sıkça başvurduğu pazarlama metodudur. Geleneksel pazarlama yaklaşımına kıyasla çok daha cazip olan, alternatifsiz avantajlar sunan dijital pazarlama, hedeflenen tüketici/müşteri grubu ile dinamik, karşılıklı ve dönüşüm odaklı bir etkileşim kurmak isteyen işletmeler için azami önem taşır.
Başarılımı bir çevrim içi pazarlama faaliyeti yürütmek ve bu sayede önemli kazanımlar elde etmek için çevrim içi pazarlamaya dair belirli kavramları ve terimleri bilmek gerekir. Aksi takdirde hatalı stratejiler kurgulanması sürpriz değildir. Hatalı kurgulanan stratejiler, yanlış yaklaşımlarsa marka itibari ve ürün farkındalığı üzerinde telafisi güç kayıplar yaşanmasına zemin hazırlar.
Çevrim içi pazarlamada başarı kazanımı için bilinmesi gereken terimlerden birisi de CPM yani bin gösterim başına maliyettir. Etkili bir reklam kampanyası düzenlemek ve doğru bir şekilde tatbik etmek için mutlaka bilinmesi gereken bu kavramın ne olduğuna, nasıl hesaplandığına ve merak konusu diğer hususlara daha yakından mercek tutalım.
İnternet teknolojilerinin hızla gelişimi sonucunda pazarlama yaklaşımında majör değişimler yaşanmış ve bilişim teknolojileri yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Pazarlama yaklaşımında gerçekleşen bu değişimle birlikte dijital – çevrim içi pazarlama yaklaşımı popülerlik kazanmıştır. CPM ise bu yaklaşımla birlikte hayatımıza girmiş terimlerdendir.
CPM (Cost Per Mille – Bin Gösterim Başına Maliyet), düzenlenen kampanyada 1000 gösterim kazanan bir reklam için ödenmesi gereken ücrettir. CPM dijital pazarlamada yaygın kullanılan metriklerdendir. Çevrim içi pazarlama stratejisinin kurgulanmasından optimize edilmesine kadar pek çok aşamada CPM metriğinin sunduğu değerlerden yararlanılır.
Markanız, ürün veya hizmetiniz hakkında düzenlediğiniz reklam kampanyasının CPM maliyetini hesaplamak için maliyet/gösterim sayısı değerini 1000 ile çarpmanız gerekir. Yani CPM = MALİYETGÖSTERİM SAYISI1000 formülüyle hesaplanır. CPM hesabına ilişkin somut bir örnek vermek gerekirse, 2500 TL reklam maliyetine karşılık 500.000 adet gösterim aldığınızı varsayalım. Bu durumda CPM maliyeti 200 TL’dir.
CPM yani Bin Gösterim Başına Maliyet, özellikle video ve görsel içeriklerin yer aldığı reklam kampanyalarında yaygın kullanılır. CPM reklamları, reklamların gösterim sayılarının belirli bir ücret tutarına karşılık geldiği bir modeldir. Çevrim içi ekosistemde daha fazla tüketici ile etkileşim kurabilmek için sosyal medya platformlarının önemi yadsınamaz. Bu sebeple CPM reklamları, çeşitli ve farklı uygulamalarda yayımlanan ve hedefi daha çok gösterim kazanmak olan içeriklerden oluşur. Peki, CPM reklam kampanyası nasıl düzenlenir?
Reklam verenlerce kullanılabilecek çeşitli servisler bulunmakla birlikte en yaygın reklamcılık servisi Google ADS’dir. Reklam verenler, reklam stratejilerini kurgularken Google ADS’in reklam kampanyası oluşturma hizmetinden yararlanır. Bu hizmet sayesinde reklamın yayımlanma amacı, kampanya bütçesi ve çok sayıda ayrıntı özel olarak ayarlanabilmekte.
CPM reklamlarını ise aslında reklam kampanyası olarak değil, Google ADS teklif seçimi sürecinde kullanıcıya sunulan bir opsiyon olarak düşünmek gerekir. Bu seçenekle, reklam verenlerin reklam kampanyalarının neye odaklanmasını arzu ettiklerine karar vermesi beklenir. Tıklama, dönüşüm ve gösterim gibi farklı seçenekler arasından gösterimi tercih eden kullanıcıların, teklif stratejisi için CPM’yi belirlemesi gerekir. Ödeme ise Google Görüntülü Reklam Ağında yer alan gösterim istatistiklerine göre yapılır.
CPM, farklı pazarlarda ve sahalarda faaliyet gösteren birçok işletme, marka, firma ve şirket tarafından kullanılabilecek bir teklif seçeneğidir. CPM teklif seçeneğinin reklam verenlere sağladığı birçok kazanım ve avantajdan söz etmek mümkün. Bunlardan ilki ve en önemlisi, reklam kampanyalarının gerçek değeri üzerinden bir ödeme planı oluşturulmasına olanak tanımasıdır. Ayrıca CPM teklif stratejisi benimsendiğinde;
Çevrim içi pazarlama sürecinin bilişim teknolojileri sayesinde telefon ve bilgisayarlar üzerinden yürütülebiliyor olması, çevrim içi pazarlamanın pratikleşmesine ve yaygın kullanılmasına yol açtı. Zira bu sayede, dünyanın neresinde olunursa olunsun, ürün veya hizmet pazarlamak ve satmak mümkün hale gelmiş durumda. Ne var ki bu durum, herhangi bir bilgi sahibi olmaksızın dijital pazarlamada başarılı olunacağı anlamına gelmemekte.
Her bir sektörün, pazarın ve hedef tüketici kitlesinin kendine özgü koşulları, özellikleri ve dinamikleri vardır. Genellikle bireyler, reklamlar yoluysa sadece kazanç elde edilebileceği yönünde bir inanışa sahiptir. Fakat gerçek, bundan ibaret değildir; düzenlenen reklam kampanyaları markalar için çok sayıda alternatifsiz avantajın ve kazanımın kapılarını açar.
Reklam sahipleri, içeriklerini yayınladıkları platforma CPM oranları doğrultusunda ödeme yapar. Çevrim içi pazarlamada başarılı bir strateji kurgulanabilmesi için içeriklerin gösterim oranları oldukça önemlidir. Reklam içeriğinin bir kez görüntülenmesi bir adet gösterime karşılık gelir ve reklamın ulaştığı yani etkileşimde bulunduğu kişi sayısını ifade eder.
Dolayısıyla arz ettiği ürün veya hizmetleri hedef tüketicilere duyurmak isteyen işletmelerin, CPM değerince ödeme yapması gerekir. CPM metriğinin değeri ise reklam kampanyası düzenleyenler için son derece adil bir sistem sunmasıyla açıklanır. Şimdi bu konuda somut bir örnek verelim ve verdiğimiz örnek üzerinden CPM metriğine mercek tutalım.
Örneğin bir hizmet edinmek istediğinizde, hizmeti almadan önce hizmet bedelini ödemeniz gerekir. Ancak, CPM söz konusu olduğunda, nasıl bir ödeme yapılacağına reklam verenler karar verir. Ayrıca reklam verenler sadece aldıkları hizmetin karşılığını verir. Hizmet verenleri, reklam içeriğinin yayımlanacağı adresler olarak düşünebiliriz. Zira her bir platformun kendine özgü kitlesi bulunur. CPM teklif modelinde, reklam gösterimleri belirli bir seviyeyi geçmedikçe ödeme yapılmaz.